Gezonde foetus presteert later beter

Er waren natuurlijk al redenen volop om alcohol en sigaretten af te zweren tijdens de zwangerschap. Of er nou onomstotelijk bewijs is geleverd of niet .. Het kan slecht zijn voor de baby in je buik. Een verstandige aanstaande moeder neemt daarom liever het zekere voor het onzekere. Ik zou het mezelf in ieder geval nooit vergeven als mijn kindje schade oploopt omdat ik mezelf tijdens de zwangerschap niet kan beheersen. Voor wie toch nog niet overtuigd is .. Misschien is dit een argument om het te laten: uit Australisch onderzoek is gebleken dat een gezonde groei in de baarmoeder helpt om kinderen beter te laten presteren op school.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 55.000 kinderen. Lijkt me wel representatief dus! Voor het eerst hebben wetenschappers een relatie gelegd tussen schoolprestaties en de ontwikkeling van foetussen. Als de moeders gezonder leven, dus roken of drinken tijdens de zwangerschap, zouden hun kinderen ook beter meekomen op school. Dat geldt zowel voor taal als voor rekenen.

Met name in achterstandsgebieden ontbreekt het echter vaak aan voldoende voorlichting voor zwangere vrouwen. Dit verklaart volgens de onderzoekers waarom er een verschil blijft in schoolprestaties tussen kinderen uit ‘goede’ wijken en ‘slechte’ wijken. Ook vinden ze dat scholen die in achterstandswijken staan, minder kritiek zouden moeten krijgen op het niveau van hun onderwijs. Veel van hun leerlingen beginnen blijkbaar al met een achterstand.

Overigens vinden de onderzoekers niet dat iedereen die een moeizame zwangerschap had, zich nu direct zorgen hoeft te maken. Het onderzoek gaat over een algemene tendens. Betrokken en actieve ouders kunnen veel doen om de ontwikkeling van hun kind positief te beinvloeden.

Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Zwanger? Voorzichtig met paracetamol
Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Veel pesticiden in urine Rotterdamse vrouwen
Lees ook:Zwanger? Helaas pindakaas!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>