Veel pesticiden in urine Rotterdamse vrouwen

In de urine van zwangere Rotterdamse vrouwen zitten meer afbraakproducten van pesticiden dan verwacht. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum en TNO. De conclusies worden maandag gepubliceerd op de website van het tijdschrift Environmental Research.

Het onderzoek vond plaats binnen Generation R, het grootschalige onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

De concentratie van afbraakproducten van pesticiden is duidelijk hoger dan de concentraties die gevonden zijn onder zwangeren in de Verenigde StatenEerder onderzoek suggereert dat de afbraakproducten tijdens de zwangerschap zouden kunnen leiden tot een verminderde cognitieve ontwikkeling bij het kind. 

 

Volgens de onderzoekers is vervolgonderzoek nodig om de betekenis van hun bevindingen te kunnen bepalen. Zo zou de urine van een grotere groep zwangere vrouwen in en buiten Rotterdam onderzocht moeten worden om meer algemeen geldende uitspraken te kunnen doen. Daarnaast zou onderzocht moeten worden wat de mogelijke bronnen zijn voor de gevonden hogere concentratie afbraakproducten. Ook moet worden onderzocht wat het mogelijke effect ervan is op de gezondheid van de kinderen.

Klik hier voor het persbericht van het Erasmus MC.

Lees ook:Hersenvolume baby voorspelt psychiatrische problemen
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Kind van laag opgeleide ouder is lastiger
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:Borstvoeding: je kunt er niet meer omheen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>