Babysterfte hoogst in Rotterdam-Charlois

De Rotterdamse wijk Charlois komt er niet best vanaf in een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar babysterfte. Landelijk sterven er in Nederland 10 van de 1000 baby’s. Daarmee is Nederland in Europa een van de slechtst scorende landen. Maar in Charlois ligt het cijfer helemaal hoog. Daar redden 15 tot 19 van de 1000 baby’s het niet. Schokkend!

En dat terwijl Rotterdam vorig jaar een plan van aanpak presenteerde om de babysterfte aan te pakken. Klaar voor een Kind richt zich op verbetering van de begeleiding voor en tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers maakten dinsdag bekend dat in Rotterdam jaarlijks ongeveer 100 van de 9000 baby’s sterven. Dat is iets boven het landelijk gemiddelde. Daarnaast heeft één op de zes kinderen problemen, zoals een laag geboortegewicht, een afwijking of een te vroege geboorte.

Het onderzoek toont aan dat de sterfte hoger ligt in achterstandswijken. Niet alleen de gezondheid van de moeder speelt een rol, maar ook huisvesting, armoede en schulden, zeggen de onderzoekers.

Wethouder Jantine Kriens zegt in het AD: ,,De grote verschillen tussen de wijken geven aan dat er veel aan valt te doen. Er zijn factoren die we kunnen beïnvloeden. Dat maakt de kans op een succesvolle aanpak groot.’’

Ook minister Klink van Volksgezondheid presenteerde vorig jaar zomer een batterij maatregelen om de babysterfte op landelijk niveau terug te dringen. Alleen in Frankrijk en Letland sterven er meer baby’s dan in ons land.

Een van de maatregelen is het verhogen van de vergoeding van verloskundigen die in achterstandswijken werken. Er is ook extra geld om verloskundigen veiliger te laten werken en om kraamverzorgenden sneller op te leiden zodat de tekorten in de kraamzorg worden opgelost.

Lees ook:Verloskundige moet taxi kunnen pakken
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa
Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag
Lees ook:Babysterfte hoogst in Noorden
Lees ook:Proef tegen babysterfte uitgebreid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>