Vaders offeren geen werkdag op voor papadag

Nederlandse vaders willen wel meer tijd aan de zorg voor hun kinderen besteden, maar ze willen geen werkdag opofferen voor een vaste papadag. Dat blijkt uit onderzoek van IkVader.nl en de Negenmaandenbeurs dat deze week is gepresenteerd. Hoe herkenbaar! Tijdens mijn zwangerschap werd er hier thuis ook beloftevol gesproken over ‘eens in de twee weken’ een papadag. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en lijkt die optie verder weg dan ooit. Willen is iets anders dan het ook echt doen, heren!

Vaders willen massaal meer tijd aan de zorg en opvoeding van hun kinderen besteden. Liefst 89 procent van de ondervraagden vindt het een goed idee wanneer mannen minder betaald werk gaan verrichten zodat ze meer voor hun kinderen kunnen zorgen. Maar de manier waarop die zorgtijd wordt ingedeeld, houden ze het liefst in eigen hand.

Invoering van een ‘verplichte papadag’, waar de FNV onlangs voor pleitte, wordt afgewezen. 78 procent is niet bereid een werkdag in te ruilen voor een papadag. Driekwart zegt dat ouders in vrijheid moeten kunnen kiezen wat voor hen de beste oplossing is.

De mannen geven de voorkeur aan flexibilisering van hun werktijd. De meeste vaders verwachten niet dat er op het werk problemen ontstaan wanneer zij meer tijd aan zorg gaan besteden. Integendeel, 81 procent denkt op het werk ‘beter te presteren’ wanneer zij beter in staat worden gesteld tijd vrij te maken voor hun kinderen.

Een minderheid ziet meer nadelen dan voordelen. Zo verwacht 28 procent van de vaders op het werk ‘kansen te missen’ wanneer ze een dag in de week voor hun kinderen gaan zorgen, 37 procent denkt dat een papadag erg lastig te combineren is met het werk.

Verder wordt duidelijk dat de bestaande verlofregelingen te kort schieten. 70 procent van de vaders vindt dat ouderschapsverlof en levensloopregeling onvoldoende mogelijkheden bieden om de zorg te kunnen delen. En ook het kraamverlof – dat momenteel twee dagen bedraagt – wordt als te kort ervaren: 92 procent van de mannen is voor uitbreiding.

41 procent denkt hierbij aan tien werkdagen, 31 procent aan vijf werkdagen terwijl 18 procent meent pas na drie weken weer aan de slag te kunnen. Op de vraag wie uitbreiding van het kraamverlof moet betalen, stelt bijna de helft (48 procent) dat werkgevers en overheid in de buidel moeten tasten. Een kwart wil zelf ook bijdragen.

Aan het onderzoek werkten 421 vaders mee met overwegend jonge kinderen. 74 procent van de ondervraagden heeft kinderen van 0 tot 8 jaar. 92 procent van de vaders is getrouwd of woont samen. 79 procent van hen werkt full-time, 21 procent part-time.

Lees ook:Vaders besteden genoeg tijd aan kinderen
Lees ook:Papa wil meer tijd voor kroost
Lees ook:Ongelukkiger na geboorte kind
Lees ook:Man met kinderen leeft langer
Lees ook:Vaderschap maakt Nederlandse man gelukkig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>