Baby’s worden boefjes na blootstelling aan lood

Baby's die vaak zijn blootgesteld aan lood lopen een groter risico om het slechte pad op te gaan. Dat lijkt te sterk voor woorden. Toch wordt het beweerd door twee Amerikaanse onderzoeksteams. Een hoge blootstelling aan lood belemmert de ontwikkeling van de hersenen. 

De gevaarlijke effecten van lood op de hersenstructuur, de intelligentie en het gedrag zijn al langer bekend maar dit is het eerste langetermijnonderzoek dat is uitgevoerd, schrijft het Vlaamse tijdschrift Goed Gevoel.

Eén van de onderzoeksteams vergeleek de loodlast bij ongeboren kinderen en baby's in arme buurten van Cincinnati met de ontwikkeling van de misdaad in de stad. Tussen 1979 en 1984 onderzochten ze het bloed van zwangere vrouwen die in een huis woonden dat was gebouwd met lood en nog een oude loden waterleiding hadden. Hierdoor kregen de vrouwen te maken met een hoge blootstelling aan lood.

In de jaren erna werd regelmatig het bloed gecontroleerd van 376 pasgeboren kinderen tot ze 6,5 jaar oud waren. Van deze kinderen werden er 250 gevolgd tot hun 18e verjaardag in 2005. De onderzoekers concludeerden dat verhoogde loodwaarden voor de geboorte en in de eerste levensjaren samengaan met hogere criminaliteitscijfers en regelmatige celstraffen.

Een ander onderzoeksteam – ook uit Cincinatti – onderzocht de hersenstructuur van 157 jongeren tussen 15 en 17 jaar die waren opgegroeid met een sterke blootstelling aan lood. De hersenen van de jongeren vertoonden op bepaalde plaatsen een beperkter volume, naarmate de loodlast als baby zwaarder was geweest. Vooral de gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor beslissingen, gedragsregulatie en fijne motoriek bleken aangetast.

 

Lees ook:Iedere moeder kickt op de lach van haar baby
Lees ook:Obesitas verkleint kans op baby
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?
Lees ook:Babylab geopend in Tilburg
Lees ook:‘Minder vruchtbaar door chloorwater´

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>