Richtlijn moet zelfmoord jonge moeders voorkomen

Niet iedere zwangere vrouw of jonge moeder zweeft op een roze wolk. Helaas. Sommige vrouwen zien het tijdens de zwangerschap of in de kraamtijd ècht niet meer zitten en plegen zelfmoord. Verloskundigen of gynaecologen kijken daar nogal eens over heen. Ze zijn druk doende om bloeddruk en omvang van de buik in de gaten te houden. Maar wie tijdens een controle een traantje laat staat meestal snel weer buiten. Zal wel door de hormonen komen. Onzin! Het probleem verdient een serieuze aanpak. Deze week verscheen daarvoor een pleidooi in het Tijdschrift voor Geneeskunde.. 

De afgelopen tien jaar hebben naar schatting ongeveer 80 zwangere vrouwen of jonge moeders zelfmoord gepleegd wegens psychiatrische stoornissen. Vijf artsen pleiten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor een speciale richtlijn die ervoor moet zorgen dat artsen, gynaecologen en verloskundigen hier meer oog voor hebben.

Volgens de artsen is bij meer dan 90 procent van de gevallen van zelfdoding in de zwangerschap of in de kraamtijd sprake van een psychiatrische stoornis, voornamelijk een psychose of ernstige depressiviteit. De onderzoekers vinden het opvallend dat zwangere vrouwen en jonge moeders vaker op een gewelddadige manier zelfmoord plegen dan depressieve of psychotische vrouwen die niet zwanger of net bevallen zijn.

De artsen pleiten voor een nieuwe richtlijn en een betere registratie van de sterfgevallen onder jonge moeders en zwangere vrouwen. Door onder andere privacyregelingen in gemelde sterfgevallen bij het Centraal Bureau voor Statistiek is analyse op tekortschietende hulverlening onmogelijk. Een betere rapportage tussen het CBS en de Commissie Maternale Sterfte van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie kan daar verandering in brengen. Artsen zouden ook routinematig moeten vragen naar de psychiatrische voorgeschiedenis en naar risicofactoren voor zelfdoding. Volgens de artsen heeft dit in het Verenigd Koninkrijk, waar dit al gebeurt, geleid tot een daling van het aantal zelfmoorden door psychiatrische stoornissen.

 

Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig
Lees ook:Moeder voor Moeders 80 jaar
Lees ook:H1N1 gevaarlijker voor zwangere vrouwen
Lees ook:Strenger beleid misbruik HCG
Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Richtlijn moet zelfmoord jonge moeders voorkomen

  1. Pingback: Mama Kits helpt als jouw wolk niet roze is | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>