Nobelprijs voor grondlegger IVF

Ja, hier kan ik natuurlijk alleen maar hardop voor applaudiseren. Zonder deze doorbraak op het gebied van geneeskunde had ik namelijk geen kind gehad! De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Britse wetenschapper Robert G. Edwards, de grondlegger van IVF oftewel de reageerbuisbevruchting. Het Nobelprijscomité heeft dat maandag bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

De eerste reageerbuisbaby werd geboren op 25 juli 1978. Als eerste IVF-kind was Louise Joy Brown meteen wereldberoemd. Sinds haar geboorte zijn er wereldwijd bijna 4 miljoen kinderen dankzij ivf ter wereld gekomen. En mijn zoontje is er daar dus één van!

Edwards (1925) deed zijn baanbrekende onderzoek en wetenschappelijke werk samen met zijn compagnon, gynaecoloog Patrick Steptoe. Hij overleed in 1988.

Het Nobelprijscomité noemt het onderzoek van Edwards nog altijd ‘een mijlplaal in de ontwikkeling van de moderne geneeskunde’.

Onvruchtbaarheid treft naar schatting één op de 10 koppels. Dankzij ivf kunnen zij in veel gevallen toch kinderen krijgen.

Lees ook:IVF-pionier Edwards geridderd
Lees ook:IVF-pionier Edwards overleden
Lees ook:Eerste IVF-moeder Lesley Brown overleden
Lees ook:Negen miljoen kinderen sterven voor vijfde jaar
Lees ook:Zwangerschap meest ingetikte zoekterm op internet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>