Enzym oorzaak van baby blues

postnatale depressieNiet alleen daling van het oestrogeenpeil is schuldig aan de baby-blues die veel vrouwen kort na de bevalling ervaren. De kraamtranen worden ook veroorzaakt door een toename in de hersenen van het enzym monoamine oxidase A. Duitse wetenschappers hebben dat ontdekt, schrijft The Sunday Telegraph.

Het enzym heeft een negatief effect op serotonine- en dopamine en die zorgen nu juist voor een “goed gevoel”. Als daar een gebrek aan ontstaat, kan dat leiden tot een depressie.

Bijna 75% van de jonge moeders heeft een gevoel van anti-climax kort na de bevalling. Ze klagen over stemmingswisselingen, droefheid, angstgevoelens en minder eetlust. In de meeste gevallen duren die gevoelens niet zo lang, maar bij een op de tien vrouwen groeit dat uit tot een heuse postnatale depressie.

De baby-blues werd al in verband gebracht met het feit dat na de bevalling het oestrogeenpeil van de moeder in de eerste dagen na de geboorte duizendvoudig daalt.

Duitse onderzoekers hebben nu ontdekt dat in de hersenen tegelijkertijd het enzym monoamine oxidase A sterk toeneemt. Vijf dagen na de bevalling is dit met maar liefst 43 procent gestegen.

Onderzoeksleider dr. Julia Sacher zegt “dat deze conclusie het potentieel bevat om ernstige postnatale depressie te kunnen voorkomen”. Er bestaan namelijk medicijnen die het enzym monoamine oxidase kunnen verminderen.

Lees ook:Jonge ouders gevoelig voor depressie
Lees ook:Eerder depressie na moeilijke bevalling
Lees ook:Anni Friesinger weer zwanger?
Lees ook:Zijn vrouwen ook soms een beetje krols?
Lees ook:Mamakits nu ook in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>