Toename abortussen na 20 weken echo

20 weken echoSchokkend, dit soort cijfers. Misschien omdat ik het in mijn nabije omgeving heb meegemaakt dat aanstaande ouders voor dit dilemma werden geplaatst. Wil ik mijn kindje geboren laten worden als het een ernstige aangeboren afwijking heeft? Uit cijfers van TNO blijkt dat het aantal abortussen van baby’s met een open ruggetje of waterhoofd ongeveer is verdubbeld sinds zwangere vrouwen standaard een echo krijgen aangeboden bij 20 weken zwangerschap.

De conclusie is getrokken door hoogleraar Martina Cornel van het Amsterdamse VU Medisch Centrum. Ze baseert zich op een rapport van TNO over aangeboren afwijkingen in de periode 1997-2007. Cornel is lid van de Commissie Registratie Aangeboren Afwijkingen, een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid.

Sinds 2007 heeft iedere zwangere vrouw bij 20 weken recht op een echo. Deze wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Tijdens dit echografisch onderzoek kunnen afwijkingen bij het ongeboren kind worden opgespoord. Dit kan ‘voordelen’ opleveren, zoals de voorbereiding op mogelijke afwijkingen, de behandelmogelijkheid in de baarmoeder bij afwijkingen en de mogelijkheid tot zwangerschapsafbreking tot 24 weken.

Volgens Cornel worden er in Nederland per jaar ongeveer 100 kinderen met een open ruggetje geboren. Daarvan komen er, sinds de invoering van de 20 weken echo, 47 dood ter wereld. In ruim de helft van die gevallen is abortus gepleegd.

Per jaar worden ongeveer 70 kinderen geboren met een waterhoofd, waarvan er 25 dood ter wereld komen. Geschat wordt dat van deze groep bij ongeveer 20 kindjes de zwangerschap vroegtijdig is afgebroken.

Bij beide aangeboren afwijkingen is er volgens Cornel sprake van een verdubbeling ten opzichte van de periode voor 2007. Ook bij lipspleten (schisis) lijkt er een verband tussen de echo en abortus.

Het Katholiek Nieuwsblad schreef deze week ook een artikel over het rapport van TNO, uiteraard vanuit een gelovig perspectief: 20-weken echo schiet doel voorbij.

Bron: AD.

Lees ook:Vaker abortus na 20 weken echo
Lees ook:Artsen tegen verlagen abortusgrens
Lees ook:Debatserie: Van wieg tot graf
Lees ook:Minder vrouwen sterven tijdens of na zwangerschap
Lees ook:Zwangere vrouw niet bang voor prenatale screening

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>