Wiegendood veroorzaakt door bacteriën?

Wiegendood is één van de meest vreselijke dingen die jonge ouders kan overkomen. Ze treffen hun ogenschijnlijk gezonde kindje dood aan in bed. Zomaar. Zonder aanwijsbare reden. Ouders blijven vertwijfeld achter want een echte oorzaak voor wiegendood is nog altijd niet gevonden. Wetenschappers zijn daarom extra voorzichtig als ze nieuws rondom wiegendood naar buiten brengen. Ook nu weer. Britse onderzoekers hebben misschien een verband gevonden tussen wiegendood en bacteriële infectie. Met de nadruk op misschien ..

De wetenschappers onderzochten de gegevens van 470 overleden baby's aan de hand van gegevens van het Londense kinderziekenhuis Great Ormond Street. Ze ontdekten dat bacteriën als de staphylococcus aureus en E-coli te vinden waren op de helft van de baby's die overleden aan wiegendood.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Omdat de onderzoekers zo voorzichtig zijn merken ze er wel meteen bij op dat de ontdekking 'niet hoeft te betekenen dat de bateriën ook daadwerkelijk een rol speelden bij het overlijden van de baby's.'

Bij 181 van de 365 baby's die zonder aanwijsbare oorzaak overleden werd een mogelijk gevaarlijke bacterie werd gevonden. Dat is bijna de helft. Bij 14 van de 53 baby's bij wie wel een doodsoorzaak werd vastgesteld vonden de onderzoekers ook een dergelijke bacterie. Dat is ruwweg een kwart.

Bij de meeste baby's werd de bacterie gevonden in de longen of de milt. Bij hun geboorte krijgen baby's antistoffen tegen ontsteking van hun moeder mee. Deze antistoffen gaan acht tot tien weken mee. Als de baby's nog zo jong zijn produceren ze over het algemeen zelf nog niet voldoende antistoffen. ,,Daardoor zijn ze na acht tot tien weken waarschijnlijk extra vatbaar voor bacteriële infecties", zegt de patholoog James Morris, een van de schrijvers van een begeleidend commentaar bij het artikel in The Lancet. Wiegendood komt het vaakst voor bij baby's tussen de acht en tien weken oud.

De Amerikaanse SIDS-deskundige Marian Willinger denkt dat bacteriële infecties andere risicofactoren voor wiegendood, zoals blootstelling aan rook en buikligging, misschien verzwaren.

Allemaal met de nadruk op misschien …

Lees ook:Rol hartafwijking bij wiegendood
Lees ook:Antistoffen tegen Mexicaanse griep in moedermelk
Lees ook:Weer massale babysterfte in Turks ziekenhuis
Lees ook:Wiegendood en kinderopvang: ‘Geen paniek!’
Lees ook:Meisjes meer baat bij borstvoeding dan jongens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>