Rotterdam pakt babysterfte aan

Rotterdam gaat de babysterfte aanpakken. In de stad overlijden meer baby's rond de bevalling dan in de rest van het land, vooral bij allochtone gezinnen. In Nederland sterven gemiddeld 10 op de duizend baby's, maar in sommige wijken van Rotterdam zijn dat er 13 op de duizend. De gemeente presenteert daarom woensdag een plan om het hoge sterftecijfer naar beneden te brengen.

Zwangere vrouwen in Rotterdam maken weinig gebruik van medische zorg en weten weinig over gezondheidsrisico's. Zo wordt er door veel Rotterdamse vrouwen tijdens de zwangerschap gerookt, meldt het Nos Journaal woensdag.

Rotterdam gaat daarom betere voorlichting geven over gezondheidsrisico's tijdens de zwangerschap. In de stad komen ook twee geboortecentra voor risicogroepen. In deze kraamcentra kunnen vrouwen voor, tijdens en na de bevalling verblijven en verzorgd worden. De geboortecentra worden geïntegreerd in ziekenhuizen. 

Lees ook:Babysterfte hoogst in Noorden
Lees ook:Minder vrouwen sterven tijdens of na zwangerschap
Lees ook:Winnen: Zwangergids Rotterdam
Lees ook:Fotograaf zoekt gezichtsexpressie bevalling
Lees ook:Beleef Moedernacht bij jou in de buurt

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Rotterdam pakt babysterfte aan

  1. michele

    Is dat niet een beetje veel 1 op de 100. Daar schrik ik echt van. Veel mensen zijn bang voor een kindje met down. Maar de kans dat je kind overlijdt is velen malen hoger. Bah wat eng. Maar als het zo is mag het geschreven worden. Tja en voor de rest niet roken, niet drinken, geen extreem overgewicht en gezond eten en duimen en hopen.

      /   Reply  / 
  2. Lin

    Lees net op AD.nl dat zo’n 1 op de 6 babies een slechte start heeft in Rotterdam (door vroeggeboorte, te laag gewicht)… dat is zo’n 20% dan in de rest van het land, dus dat is best een hoog aantal.

      /   Reply  / 
  3. Lin

    Nee, nog helemaal niks :-( Ik ben gisteren gestript (AU!) en het rommelde een beetje, maar nu is alles weer rustig. Loop inmiddels al bijna een week over de uitgerekende datum heen, dus hij mag nu echt wel komen!

      /   Reply  / 
  4. Lin

    Ik doe mijn best! Ik verslind ananassen, zuip liters tonic en heb mijn man tot de volledige Kamasutra gedwongen.. maar… NIKS!

    Baby wordt met 8,5 pond ook nogal groot verwacht, dus ik vind het niet echt een geruststellende gedachte dat het ook nog wel een week kan duren :-(

      /   Reply  / 
  5. Lin

    Nou, uiteindelijk dan toch bevallen 13 dagen na de uitgerekende datum:
    Quinten, geboren op 26 juni 2008. Met 4750 gram en 55 cm een flinke kerel, waar we heel gelukkig mee zijn!

      /   Reply  / 
  6. Liesbeth Kombrink

    Wow, joepie, yeah!! Gefeliciteerd meid!! Geniet lekker van je roze wolk nu die er eindelijk is. Tjeemig zeg .. wat een kanjer heb je gebaard! Heel leuk dat je het hier hebt laten weten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>