Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan

 

Een beetje opgelucht ben ik toch wel .. . Er was namelijk sprake van dat de subsidie voor gastouderopvang helemaal zou gaan verdwijnen. Het ziet er nu naar uit dat dat niet zal gebeuren. De regeling blijft bestaan maar wordt wel flink versoberd. Daarover is donderdag binnen het kabinet overeenstemming bereikt.

Het tarief dat gastouders krijgen gaat omlaag van zo'n 6 euro nu, naar ongeveer 2 of 3 euro.  Verder wordt het aantal uren dat gastouders per week in rekening mogen brengen aan een maximum gebonden. Gedacht wordt aan hooguit 10 tot 12 uur.

De subsidie blijft deels bestaan omdat regeringspartij ChristenUnie het onaanvaardbaar vond dat de regeling zou verdwijnen. Het kabinet was gedwongen in te grijpen omdat de kosten voor kinderopvang veel hoger zijn uitgevallen dan verwacht. Het ministerie van Onderwijs kampt met een tegenvaller van 470 miljoen euro. Vooral de regeling dat familieleden op kinderen kunnen passen, is explosief gegroeid.

Over het duurder maken van de kinderopvang in creches wordt nog gepraat. Vast staat dat ouders straks meer zelf per uur moeten betalen. De PvdA wil de minima ontzien, maar het CDA vindt dat iedereen mee moet betalen. Waarschijnlijk neemt het kabinet vrijdag een besluit over de maatregelen.

 

Bron: Tweedekamer.nl

 

Zie ook:  

petitie voor behoud gastouderopvang 

Actie Groen Links: 'Handen af van de kinderopvang' 

 

Lees ook:Actie Groen Links: ‘Handen af van de kinderopvang’
Lees ook:We gaan dus ècht meer betalen voor kinderopvang
Lees ook:Petitie voor behoud gastouderopvang
Lees ook:Zaterdag actiedag kinderopvang
Lees ook:Veel steun voor petitie kinderopvang

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan

  1. Opa en Oma

    Nu wij opa en oma met het opvangen van 1 kind nog maar max 25 euro bruto per week aan ons AOW kunnen toevoegen, moeten wij er als gastouder zoals vanouds gewoon weer op gaan toe leggen. Immers, onze zorgtoeslag gaat omlaag, onze huursubsidie komt te vervallen, de inkomsten belasting pakt er later 24% vanaf, wij gaven de kleine een hapje en een snapje, deden hem in bad en zette met de koude dagen de temperatuur in huis wat hoger. Verder hielden we de administratie zorgvuldig bij voor de burocratie erom heen. Leve de PVDA. Nee dan maar weer gratis oppassen,hoef je niets bij te houden ook. Het zou mooi zijn als de bedenkers van deze bezuiniging ook eens voor niets gingen werken. En dat wilde deze opa en oma ff kwijt.

      /   Reply  / 
  2. Lin

    Wij maken nu gebruik van reguliere opvang en de stijging van de kosten valt voor ons wel mee, ik geloof iets van 15 a 20 euro per maand.

    Maar de ontwikkelingen rond gastouders vind ik niet goed.. als ouders nog maar maximaal 12 uur opvang vergoed krijgen, zullen ze voor de overige uren (of wellicht alle uren) gaan uitzien naar reguliere dagopvang.. en die plaatsen zijn er dus gewoon niet.

    Het wordt vaders en moeders op deze manier lastiger gemaakt om werk en zorgtaken te combineren en was het nou niet net zo dat de regering juist wil dat we meer uren gaan werken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>