Kamer wil spoeddebat over embryobrief

De Tweede Kamer wil een spoeddebat over de discussie die is ontstaan door de brief van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over embryoselectie. Het kabinet besloot vrijdag de kwestie nog een keer te bespreken en Bussemaker kondigde een nieuwe brief aan. De oppositiepartijen VVD en GroenLinks steunen een verzoek tot een spoeddebat dat D66 vrijdag heeft ingediend.

D66 wil dat ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) bij het debat aanwezig is, omdat hij als minister verantwoordelijk is voor de staatssecretaris. Coalitiepartijen CDA en PvdA hoeven geen spoeddebat. 

D66-leider Alexander Pechtold vindt het onbegrijpelijk dat CDA en ChristenUnie de PvdA hebben omgepraat terug te komen op de brief, die voorstelt embryoselectie uit te breiden voor een zeldzame ernstige vorm van borstkanker en darmkanker. Hij zal dan ook geen genoegen nemen met een nieuwe brief waarin iets totaal anders staat.

De VVD noemt de discussie in het kabinet over de selectie van embryo’s bij reageerbuisbevruchting een “wanvertoning”. De liberalen zeggen niet meer te begrijpen welke kant het kabinet op wil. Mensen met een ernstige erfelijke ziekte weten niet waar ze aan toe zijn, aldus de VVD.  

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks spreekt van “amateuristisch geruzie over de rug van vrouwen met een ernstige ziekte.” Ze vindt het ”vrij stuitend” dat de ethische opvattingen van de ChristenUnie op dit onderwerp uitgevochten worden.  Coalitiepartijen CDA en PvdA vinden een spoeddebat niet nodig.

De PvdA is “een beetje teleurgesteld”, maar heeft er wel begrip voor dat de kwestie bij sommige partijen gevoelig ligt en meer tijd vergt. Maar het moet niet te lang duren, vindt Tweede Kamerlid Khadija Arib. “Ik vind dat vrouwen die al heel lang wachten op deze mogelijkheid het recht hebben om te weten waar ze aan toe zijn.” Zij staat nog steeds achter het voorstel van partijgenote Bussemaker. 

Het CDA noemde de gang van zaken over de brief eerder “niet chic” maar vindt dat de kwestie nu door het kabinet netjes is afgedaan en wil eerst de nieuwe brief van Bussemaker afwachten. De christendemocraten nemen pas daarna inhoudelijk een standpunt in en hopen op een integere discussie in de Kamer.

Zie ook: Embryoselectie: moet dat kunnen?

Lees ook:Bussemaker door het stof over embryobrief
Lees ook:CDA nu ook voor verruimen embryoselectie
Lees ook:Meeste Nederlanders voor embryoselectie
Lees ook:Maastricht gaat door met omstreden embryoselectie
Lees ook:België heeft designerbaby na embryoselectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>