Foetus in medisch afval terecht gekomen

Het zal je kind maar wezen. Het is al meer dan vreselijk als je kindje na 17 weken zwangerschap dood wordt geboren. Kom daar maar eens overheen. Maar als dan ook nog blijkt dat je baby per ongeluk bij het medisch afval terecht is gekomen, dan denk ik dat je als ouders in een soort shock terecht komt. De fout werd ontdekt toen de ouders het lichaampje kwamen ophalen in het mortuarium om het te begraven. Kippenvel!

De doodgeboren foetus zou tijdelijk naar het mortuarium van het Oosterscheldeziekenhuis worden gebracht. Toen de ouders het daar wilden ophalen bleek het nergens meer te vinden, waarna werd vastgesteld dat het bij het medisch afval terecht was gekomen.

„Dit had nooit mogen gebeuren”, zegt een woordvoerder van het mortuarium. „Het is meer dan betreurenswaardig. We hebben de ouders steun aangeboden, maar je staat toch met lege handen.”

Volgens de woordvoerder was een medewerker niet op de hoogte van de wens van de ouders. Daardoor kwamen de stoffelijke resten terecht bij medisch materiaal dat werd afgevoerd.

Vroeggeboortes onder de 24 weken vallen niet onder de wet op de lijkbezorging. Er is wel een foetusprotocol voor ouders die toch een begrafenis of crematie willen. Volgens de woordvoerder wilden de ouders in dit geval het lichaampje begraven en het zelf met de uitvaartverzorger wegbrengen.

Het Oosterscheldeziekenhuis wilde maandag niet reageren “Die afspraak hebben wij gemaakt met de familie”, aldus woorvoerder Jaap Nelemans.

Bron: De Pers/BN De Stem

Lees ook:Welke moeder dumpt twee baby’s?
Lees ook:Scouts vinden babylijkje in Belgisch bos
Lees ook:Dode baby gevonden in Randwijk
Lees ook:Dode baby in Zevenaar
Lees ook:Ongeboren baby uit baarmoeder gekatapulteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>