Sietske H. vindt straf te hoog

Sietske H. uit Nij Beets die vier baby’s kort na de geboorte om het leven bracht, vindt de straf die haar is opgelegd te hoog. Dat meldt Omroep Friesland vrijdag. De tandartsassistente deed haar uitspraak tijdens de behandeling in hoger beroep door het gerechtshof in Leeuwarden. De vrouw werd in mei dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar cel wegens één keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord.

De rechtbank oordeelde in het voorjaar dat Sietske H. haar pasgeboren baby’s, drie meisjes en een jongetje, direct na hun geboorte door verstikking om het leven bracht. De rechters vonden de zaak zo schokkend dat alleen een maximumstraf op zijn plaats was. De kindjes werden in de jaren 2003-2009 geboren. H. werd telkens zwanger zonder dat haar omgeving iets in de gaten had. De lijkjes bewaarde ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis.

De 27-jarige vrouw verklaarde donderdag dat de aanklacht babymoord niet op z’n plaats is. ,,Ik ben nooit van tevoren bezig geweest met de vraag wat ik met de kindjes zou doen”, zei ze. Er is volgens haar geen sprake van voorbedachte rade. ,,Ik snap wel dat ik straf moet krijgen, maar een lagere straf”, zei Sietske H.

Voorzitter Willem Foppen van de strafkamer bij het hof in Leeuwarden vroeg zich af wie H. nu eigenlijk is. ,,Is Sietske H. de harteloze seriemoordenaar die kil, koel en berekenend te werk ging? Of is zij een vrouw in enorme geestelijke nood, die alleen, op haar knieën bevalt, met haar hoofd in een kussen? Waar ergens op die lijn moeten we jou plaatsen?”, aldus Foppen.

H. zegt dat ze zich heel weinig kan herinneren van de bevallingen. Dat is ,,heel moeilijk voorstelbaar” , zei Foppen. ,,Als je je zo weinig kunt herinneren, zijn er dan wel vier dode kindjes of zijn er nog meer?” vroeg de voorzitter. Sietske H. antwoordde dat er niet meer dan vier kindjes zijn geweest.

Donderdag eistte ook het OM in hoger beroep 12 jaar celstraf. De uitspraak in deze zaak is op 1 december.

Bron: KPN Vandaag en Omroep Friesland

Lees ook:12 jaar cel voor Sietske H.
Lees ook:Sietske H. zit voorlopig vast
Lees ook:Sietske H. gaf baby’s namen
Lees ook:Sietske H. bekent vier babymoorden
Lees ook:Sietske H. beviel geluidloos …

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>