Jongens spelen echt liever met auto’s

Meisjes spelen met poppen en jongens met auto’s. Lekker stereotiep, zul je misschien denken. Helemaal mee eens. Ware het niet dat nu ook uit onderzoek is gebleken dat de voorkeur al bij jonge baby’s aanwezig is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er ook over heb verbaasd hoe mijn zoontje al van kleins af aan alle auto’s uit een speelgoedbak graait. En de poppen en knuffels links laat liggen. Een echte jongen!

Vanaf het moment dat baby’s kunnen kruipen laten ze duidelijk zien welk speelgoed ze het aantrekkelijkst vinden. Het resultaat doet vermoeden dat de voorkeur aangeboren en dus puur biologisch is. Wat volgens de stereotiepen hoort voor een meisje of jongen, is ook wat ze meerderheid van de kinderen het liefst zelf wil. Het effect lijkt zelfs nog iets sterker voor jongens dan voor meisjes.

De psychologen Brenda Todd en Sara Amalie O’Toole Thommessen van de City University in Londen volgden 83 baby’s tussen 9 en 36 maanden oud. Alle baby’s konden kiezen uit zeven stukken speelgoed, waarvan sommige typisch voor jongens (een auto, een bal, een blauwe teddybeer) en andere typisch voor meisjes (een pop, een keukentje en een roze teddybeer). Vervolgens werd vastgelegd wat ze kozen en hoe lang ze er mee speelden.

Meisjes tussen 9 en 14 maanden speelden veel langer met een pop dan jongens, die op hun beurt meer tijd besteedden aan de auto en de bal dan de meisjes. Bij 27 tot 36 maanden spendeerden de meisjes 50 procent van de tijd aan de pop, terwijl slechts 2 jongens de pop even aanraakten. Jongens daarentegen speelden 87 procent van de tijd met het autootje, wat meisjes dan weer niet aanraakten.

Ook opvallend: de jongens hadden totaal geen interesse in teddyberen, of die nu blauw of roze waren. Meisjes waren wel geïnteresseerd, maar dan vooral als ze jonger zijn dan twee jaar.

De onderzoekers: “Er zou heel goed een biologische basis kunnen zijn voor de voorkeuren, een soort ingebouwd verschil tussen jongens en meisjes. Mannen zijn door de evolutie zo gemaakt dat ze bewegende objecten verkiezen, wellicht deels door hun jagersinstincten. Meisjes verkiezen speelgoed dat ze kunnen koesteren en verzorgen.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:Beetje dom: politie redt levensechte pop uit auto
Lees ook:Jaarlijks 1200 ongelukken met speelgoed
Lees ook:Gevaarlijke sleutelhanger
Lees ook:Zoon is duurder dan dochter
Lees ook:Minder meisjes door straling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>