Tegenwind: dagboekfragmenten over het verlies van je baby

Een gezond kind krijgen is niet vanzelfsprekend, maar een wonder … Het zijn de eerste indringende woorden van de tekst op de achterflap van het boek ‘Tegenwind’ van Beppie de Bont dat donderdag (14 februari) verschijnt. Een boek over het verlies van je baby en de rouw die daarna volgt. Een oneindig lange rouwperiode. Want, zo schrijft Beppie: ,,Rouwen om je kind duurt levenslang en zal nooit overgaan.”

Beppie is enorm trots dat haar boek binnenkort verschijnt al is het wel alsof ze nog een keer een baby moet loslaten: ,,Na twee jaar schrijven en één jaar herschrijven en corrigeren moet ik mijn verhaal, mijn kindje loslaten. Dat is spannend maar vooral heel mooi. Ik hoop dat ik mijn doel zal bereiken: namelijk de vele lotgenoten en hun omgeving een stukje herkenning te geven. Dat het troost mag bieden en een vorm van acceptatie. Ook al kan dit verdriet nooit eindigen.”

Beschrijving

Na een fysiek zware zwangerschap wordt Sjors geboren met een slokdarmafwijking, echter daar blijft het niet bij. Een onzekere tijd vol van zorg en angst volgt. Wanneer hij na twee maanden in het ziekenhuis totaal onverwacht komt te overlijden, is daar niet meteen een heldere verklaring voor. Het vermoeden dat hij door fouten of nalatigheid is overleden wordt in eerste instantie niet bevestigd en dat blokkeert het rouwproces. De volgende zwangerschappen zijn daardoor psychisch beladen.

In een wervelwind van tegengestelde gevoelens als hoop, woede, trots en angst probeert de moeder haar leven weer op te pakken, zoekend naar de waarheid, troost en het ultieme moedergeluk. Wanneer na jaren alsnog de oorzaak van zijn overlijden aan het licht komt, scheurt de wond van het grote gemis opnieuw open en komen emoties bloot te liggen.

Een verhaal over pijnlijke misvattingen rondom de rauwe rouw. Het belang van begrip en medeleven van zorgverleners en de mensen om je heen na een miskraam en het verlies van een kind. Openhartige dagboekfragmenten, schrijnend, maar tevens hartverwarmend en troostend. De grote invloed die dit verlies op de levensvisie van een moeder heeft.

Beppie de Bont, auteur van het boek Tegenwind (2013)

Beppie de Bont (1966) drievoudig moeder, heeft altijd geschreven en getekend. Als zij in 1991 haar oudste zoon verliest, is haar creativiteit een uitlaatklep. Haar huidige werk als decoratieschilder en airbrush-artieste, alsmede dit boek, zijn daar het resultaat van:

,,Openhartige dagboekfragmenten uit de periode rondom het verlies van mijn baby. Schrijnend, maar tevens ook hartverwarmend en troostend. Rouw is vaak een onderwerp wat liever genegeerd wordt, maar ik heb daarom geprobeerd om het verhaal luchtig en soms zelfs met een tikkeltje humor te beschrijven.”

Lees meer over Beppie en over het boek op de Facebook-pagina van Tegenwind.

Lees ook:Vriendin Weylandt is zwanger
Lees ook:Boekentip: De dag dat ik doodging
Lees ook:Kadotip: het Baby Startpakket
Lees ook:Boekentip: De geboorte van een moeder
Lees ook:Ontroerend (dag)boek: Mag het iets meer zijn?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>