Actie FNV: Bugaboo voor eerste ZEZ-baby

Er valt wat te vieren, vindt net als zwanger.blog.nl ook de FNV. Want vanaf 4 juni hebben alle zwangere zelfstandigen weer recht op een zwangerschapsuitkering. De zwarte bladzijde die met de afschaffing van de WAZ werd geschreven, is gelukkig omgeslagen. En omdat bij feestjes nou eenmaal kadootjes horen verwelkomt de FNV de eerste baby die binnen de nieuwe regeling geboren wordt en via de website van de vakfederatie is gemeld, met een heuse hippe Bugaboo-wandelwagen. Ik hou d'r van, van dit soort acties!

Is jouw kindje niet de eerste ZEZ-baby .. niet getreurd. Alle baby's die zijn aangemeld krijgen sowieso een FNV-rompertje. De ZEZ-regeling (Zelfstandig en Zwanger) zorgt ervoor dat zelfstandigen zonder personeel en meewerkende partners recht hebben op een uitkering van minimaal 16 weken voor hun bevallings- en zwangerschapsverlof. De uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen geen premie voor de uitkering.

De Eerste Kamer stemde deze week in met de wet. Minister Donner moet de wet nu nog in het Staatsblad  publiceren. Dat kan op z'n vroegst dinsdag 3 juni. De regeling kan dan op 4 juni ingaan. Dat betekent dat een zelfstandige die op of na die datum bevalt, recht heeft op een uitkering voor bevallingsverlof. UWV voert de regeling uit. Wie een beroep wil doen op de regeling, moet dus bij UWV zijn.

Per jaar zullen naar schatting zo'n vijfduizend zelfstandigen gebruik maken van de regeling. Dat aantal zal waarschijnlijk stijgen omdat het aantal zelfstandigen zonder personeel sterk groeit. Afgelopen jaar steeg het aantal zzp’ers van 820 duizend naar 900 duizend.

Benieuwd of het UWV gaat lukken om de regeling meteen soepeltjes uit te voeren. Het 'orgaan' (alleen dat woord al ..) staat nou niet bepaald bekend om z'n flexibiliteit. ,,Het is dus mogelijk dat nog niet alle medewerkers helemaal op de hoogte zijn. Het gebeurt niet vaak dat een wet een week nadat hij is aangenomen al uitgevoerd gaat worden," waarschuwt de FNV op de eigen website.

Lees ook:FNV huldigt woensdag eerste ZEZ-baby
Lees ook:Uitkering EU zwangere zelfstandige
Lees ook:Zwangerschapsuitkering ondernemers per 1 mei
Lees ook:Minder tienermoeders dan ooit
Lees ook:Utrechts adviesbureau geeft vaders twee maanden verlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>