Kasper leert fietsen op vakantie (deel 2)

Elk nieuw concept kent zijn kinderziektes. Die helaas vaak pas bij de start in de praktijk aan het licht komen. Voor Learn to ride van Keycamp geldt dat vooral in letterlijke zin. Mijn zoontje Kasper zou fluitend zijn fietsdiploma gaan halen in Zuid-Frankrijk. Was het idee .. Helaas werd hij op de tweede dag van onze vakantie ziek waardoor het een beetje anders liep dan de bedoeling was …

Vooraf had ik mijn bedenkingen over Learn to ride .. Hoe zou zoiets gaan? Een Nederlandse peuter die nog lang niet van plan is om afscheid te nemen van zijn extra wieltjes. En een instructeur die hem in het Engels uit moet leggen dat hij toch vooral niet bang hoeft te zijn om te vallen. Hij is immers degene die mijn kind alles moet gaan leren over balans, trappen en remmen. Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop.

Mijn angst bleek volkomen ongegrond. Omdat je er zelf in de meeste gevallen toch bij blijft (deze unieke momenten moeten immers op film of foto worden vastgelegd voor het nageslacht) vormt de taal geen probleem. Papa of mama vertaalt bijna als vanzelf wat de instructeur vertelt. De jongens en meiden van Bike Right zijn bovendien flexibel genoeg om zoveel mogelijk op de grillen van peuters en kleuters in te spelen. Dwingen heeft bij kinderen op deze leeftijd geen enkele zin. Meebewegen op het ritme dat zij aangeven des te meer.

Kasper’s Britse leermeester Martin begreep dat als de beste. Als mijn zoontje liet merken dat hij moe was of geen in meer had, werd er meteen een pauze ingelast. Andere moeilijke momenten waarop hij dreigde af te haken werden afgewend door hem een beloning in het vooruitzicht te stellen. Stickers en snoepjes doen wonderen op die leeftijd. En toen Kasper er echt genoeg van had bood Martin aan om de volgende dag terug te komen. No problem!

Werken met kleine kinderen blijft nou eenmaal maatwerk. De een heeft meer begeleiding nodig dan de ander. ,,Dat is ook het idee achter Learn to ride,” legt Martin uit. ,,Omdat je op dezelfde camping verblijft als de kindjes kun je het ijzer smeden als het heet is. Soms loop ik langs een caravan of tent om te kijken of ze misschien zin hebben om nog even te oefenen. Of ze komen zelf bij onze receptie langs om trots te laten zien hoe goed ze geoefend hebben. Als je dat leerproces ongedwongen over een week uitspreidt kunnen de meesten aan het eind van van de vakantie fietsen.”

Martin geeft nog een voorbeeld dat boekdelen spreekt: ,,Gisteren gaf ik les aan een meisje van drie jaar dat bang was en geen zin had. Ik heb met haar eerst een uur op de grond gezeten en zitten praten. Ze moest ook aan mij wennen. Daarna zijn we langzaam begonnen en aan het eind van de tweede dag reed ze vrolijk op haar fietsje rond op de camping. Echt fantastisch!”

Helaas heeft Kasper het plezier en de mogelijkheden van Learn to ride niet ten volle kunnen benutten. Omdat hij ziek was moest alles in een paar uurtjes gebeuren. En als er (tijds)druk op staat lukt het meestal niet om het echt goed onder de knie te krijgen. Toch is het gezien de beperkte tijd verbazingwekkend hoe snel Martin hem de basis van het fietsen zonder zijwieltjes kon bijbrengen. Na een kwartiertje liet hij hem al los en legde Kasper in z’n eentje een paar meters af. Ik had echt niet verwacht dat m’n zoontje in zo’n korte tijd met zoveel vertrouwen op een fiets zonder zijwieltjes zou durven zitten. Laat staan dat hij zou gaan trappen!

Weliswaar ging het in de bochten meteen mis en moest Martin hem stevig vast houden om niet te vallen .. maar toch. Apetrots stonden mijn man en ik ernaar te kijken. De finetuning zal thuis plaats moeten vinden. We zullen nog heel veel moeten oefenen om te kunnen zeggen dat Kasper kan fietsen zonder zijwieltjes. Maar de basis is hem bijgebracht. Op vakantie, door Keycamp. Een prestatie op zich!

Bij aankomst op onze plaats van bestemming bleek dat Keycamp de fietslessen voor peuters nog verder over Europa gaat verspreiden. Door een herverdeling is Learn to Ride vanaf mei 2011 niet alleen op 5 campings in Frankrijk maar ook in Spanje te volgen. Nog meer keus dus!

Klik hier voor meer informatie over de campings waar Learn to ride beschikbaar is.

Lees ook:Kasper leert fietsen op vakantie
Lees ook:Peuter leert fietsen op vakantie
Lees ook:Baby sluit ouders buiten op balkon
Lees ook:Dagdromen over geluksmomentjes
Lees ook:Tips: zwanger op vakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>