Zwangere vrouwen googlen op Q-koorts

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde in 2008 al dat de uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant uniek is in de wereld. Nergens anders kregen zo veel mensen in zo’n dichtbevolkt gebied de ‘geitengriep’. Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder en heeft de Q-koorts veel slachtoffers gemaakt: 25 mensen overleden en tienduizenden zijn besmet. Niet zo gek dus dat met name zwangere vrouwen zich zorgen maken over de ziekte. Er wordt al jaren druk gegoogled op de zoekterm Q-koorts in combinatie met zwanger(schap).

Daarom hier de antwoorden zoals het RIVM die geeft op enkele prangende vragen als ‘Wanneer loop ik als zwangere kans om besmet te raken’ en ‘wat kunnen de gevolgen zijn als ik besmet raak met Q-koorts?’

Q-koorts komt voor in heel Nederland maar de kans op besmetting is heel klein. Zwangeren lopen vooral risico in de periode december tot maart, als lammeren (schaap of geit) of kalveren geboren worden en de zwangere direct contact heeft met deze dieren.

Als je wel besmet raakt is er een (hele kleine) verhoogde kans op vroeggeboorte of een miskraam. Zwangeren die ziek zijn met koorts, hoofdpijn en longklachten, kunnen bij de huisarts nagaan of de klachten passen bij Q-koorts.

De huisarts kan beslissen of nader bloedonderzoek nodig is en bepalen of er inderdaad sprake is van Q-koorts. Zonodig kan de huisarts antibiotica voorschrijven.

Op de website van het RIVM kun je uitgebreiden informatie vinden over Q-koorts en zwangerschap.

Dinsdag publiceerde Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn rapport ‘Het spijt mij; over Q-koorts en de menselijke maat’. Daarin concludeert hij dat de de relatie tussen de overheid en de Q-koortspatiënten ernstig is geschaad.

De overheid had de burger gedurende de Q-koortsepidemie onvoldoende op haar netvlies staan. En nog steeds kijkt de overheid onvoldoende naar wat de burger nodig heeft om weer verder te gaan. Brenninkmeijer doet in het rapport een aantal aanbevelingen om het vertrouwen te herstellen.

Lees ook:Onderzoek Q-koorts zwangere vrouwen
Lees ook:Gevaar Q-koorts voor zwangeren verder onderzocht
Lees ook:H1N1 gevaarlijker voor zwangere vrouwen
Lees ook:Hoogzwangere krijgt automatisch Tamiflu
Lees ook:‘Nog maar’ één dode Mexicaanse griep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>