IVF na 43e jaar niet meer vergoed

Het onzalige bezuinigingsplan om voortaan nog maar één IVF-behandeling te vergoeden is van tafel in politiek Den Haag! Minister Schippers gaat op andere manieren bezuinigen op vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo wordt vanaf 1 januari IVF niet meer vergoed door de zorgverzekering bij vrouwen ouder dan 43 jaar. Wat mij betreft een prima ombuiging. 

Bovendien mag voortaan bij de eerste twee pogingen van vrouwen tot 38 jaar, maar één embryo worden teruggeplaatst. Nu zijn dat er vaak twee, om de kans op een zwangerschap te vergroten. Daarmee wordt echter ook de kans op een risicovolle meerlingzwangerschap groter.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zo heeft ze de Tweede Kamer vrijdag  laten weten.

Verder mogen stellen, als na een jaar ‘proberen’ een spontane zwangerschap uitblijft, beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling. Het CVZ pleitte voor een maximumleeftijd van 43 jaar, omdat dan de vruchtbare leeftijd zou verstrijken.

Minister Schippers had gevraagd aan de gynaecologenvereniging NVOG en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen (Freya) om met alternatieven te komen voor een maatregel in het regeerakkoord van 2010.

Door het aantal IVF-pogingen per stel terug te brengen van 3 naar 1, moest 30 miljoen euro bezuinigd worden. Met de alternatieve maatregelen uit het advies kan volgens het CVZ een bezuiniging van maximaal 38 miljoen euro gerealiseerd worden.

Bron: Nu.nl/gezondheid

Lees ook:Hielprik test ook op taaislijmziekte
Lees ook:IVF toch drie keer vergoed?
Lees ook:Logo waarschuwing alcohol voor zwangere?
Lees ook:Baby’s ingeënt tegen hepatitis B
Lees ook:Dit jaar nog lijst ziekenhuizen verloskunde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>