Peuters vanaf 2,5 jaar naar school

Komen ze nu mee! Dat had me mooi een hoop geld kunnen schelen voor peuterspeelzaal en kinderopvang. Ik heb er niks meer aan want mijn zoontje is net vier jaar geworden. Maar toekomstige ouders moeten er serieus rekening mee houden dat kun peuters binnenkort al vanaf 2,5 jaar naar de basisschool mogen. Het gaat voorlopig om een landelijke proef die deze zomer van start gaat in 20 gemeenten.

Met de proef wil minister Van Bijsterveldt van Onderwijs bekijken of de prestaties van zeer jonge probleemleerlingen spelenderwijs kunnen worden verbeterd. Peuters met een leerachterstand kunnen zo een vliegende start maken in het basisonderwijs.

Minister Van Bijsterveldt is op dit moment met een aantal gemeenten in gesprek die interesse hebben in het nieuwe initiatief, waaronder Rotterdam.

„Een kind krijgt meer mogelijkheden als een taalachterstand in die belangrijke jaren vóór de gang naar het basisonderwijs wordt weggewerkt. Dat verdient elk kind, maar een leerling die goed mee kan komen in de klas is ook in het voordeel van juffen, meesters en klasgenootjes”, aldus de bewindsvrouw in de Telegraaf.

Ze raakte geïnspireerd door een rapport waarmee de Onderwijsraad vorig jaar kwam. Het adviesorgaan stelde voor alle driejarigen vijf ochtenden te laten spelen en leren in een ’pedagogisch rijke omgeving’.

Op dit moment is er voor peuters met een achterstand al voorschoolse educatie beschikbaar, maar dat werkt volgens experts segregatie in de hand. Hoewel bij de komende proeven het schoolbestuur verantwoordelijk is voor de leerstof, wordt het samen met peuterspeelzaal of kinderdagverblijf uitgevoerd. Voor het experiment stelt het kabinet dit jaar ruim 1 miljoen euro beschikbaar.

In Vlaanderen gaan bijna alle 3-jarigen al naar de kleuterschool. Van Bijsterveldt sluit niet uit dat ook Nederland op den duur deze stap zet, die

Lees ook:‘Kinderen ook risicogroep Mexicaanse griep’
Lees ook:Extra vaccinatie baby’s tegen mazelen bij verhoogd risico
Lees ook:Belgen: ‘Bescherm baby bij hittegolf’
Lees ook:Langer verlof bij couveusekind
Lees ook:Moeder couveusekindje krijgt langer verlof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>