Eicel-professor: ‘Vijftig is een goede grens’

In Trouw zaterdag een interview met Fulco van der Veen. De professor van het AMC die zichzelf deze week tot voorpaginanieuws bombardeerde met het plan om eicellen van alleenstaande vrouwen in te vriezen. Van der Veen kreeg forse kritiek. Hij heeft de impact van zijn plan onderschat: “Een beetje dom”, zegt hij zelf. In de krant lees ik voor het eerst een genuanceerd verhaal over de techniek die hij wil gaan toepassen. Hij ziet het vooral als een manier om de zwangerschapskansen bij IVF te verhogen. ,,De kans dat een vrouw van veertig zwanger wordt en een gezond kind krijgt uit een 35-jarige eicel die bevroren is geweest, is veel groter dan bij gewone ivf.” (Foto: fertiliteitslaboratorium AMC)

In het stuk komt ook duidelijk naar voren dat het oprekken van de leeftijdsgrens naar 50 jaar (eigenlijk mijn grootste bezwaar tegen het plan) nog lang geen zekere zaak is. Voor een evenwichtige kijk op de plannen kan het daarom zeker geen kwaad om “Ik vind vijftig een goede grens” lezen.

Ook een artikel vrijdag in De Volkskrant werpt een breder licht op de plannen van het AMC. In ‘Vijf vragen over het invriezen van eicellen’ zegt Fulco van der Veen ook dat de kans op een zwangerschap met de nieuwe techniek groter is dan bij gewone IVF:

Grofweg kun je zeggen dat er bij terugplaatsing van een embryo – ontstaan uit een ontdooide eicel en een verse zaadcel – een kans van 40 procent is zwanger te worden. Vergeleken met ivf is dat hoog. Daar is de kans tegen de 30 procent.’

Bronnen: Trouw / Volkskrant

Lees ook:Vooral singles vriezen eicellen in
Lees ook:Bij IVF meer kans op jongetje
Lees ook:AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen
Lees ook:Invriezen eicellen nu al politiek dilemma
Lees ook:‘Baby mag al na vier maanden gewone melk drinken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>