Ach en wee over het nieuwe babypaspoort

Elke baby z’n eigen paspoort. De kranten stonden er donderdag vol mee. En de kritiek was niet van de lucht. Het CDA vindt dat gezinnen onnodig op kosten worden gejaagd. Maar het babypaspoort is het gevolg van nieuwe Europese regels die niet meer zullen worden teruggedraaid. Persoonlijk kan ik me er niet druk om maken. Als je geld hebt om met je hele gezin naar het buitenland te gaan dan kun je waarschijnlijk ook wel zo’n paspoortje betalen. Toch? En als je beseft dat de nieuwe maatregel onder meer bedoeld is om ontvoering van kinderen tegen te gaan, dan vind ik de kritiek echt gezeur in de marge. Volgens het CDA zijn gezinnen straks honderden euro’s extra kwijt. Kinderen kunnen nu tot hun zestiende jaar worden bijgeschreven in het paspoort van een van de ouders. Dat kost 8 euro 50. Een eigen paspoort kost ruim vijftig euro.

“Een gezin met drie kinderen onder de zestien jaar moet straks negen paspoorten extra aanschaffen, dat kost honderden euro’s”, aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops. “Deze mensen moeten we tegemoetkomen.” Knops stelt bijvoorbeeld voor aparte, lagere tarieven te hanteren voor kinderpaspoorten.

Het Kamerlid heeft niet de illusie dat de Europese besluitvorming nog kan worden teruggedraaid. “Heel veel landen hanteren dit systeem al, dus het lijkt onvermijdelijk.” De nieuwe regels leveren fotografen een boel extra werk op.

Al heeft het CDA wel twijfels bij de uitvoerbaarheid. “Het wordt nog een heel gedoe om foto’s te maken van die kleintjes die aan alle eisen voldoen”, stelt Knops. “Bovendien zijn die foto’s na twee jaar al verouderd.” Op dit moment hoeven jonge kinderen slechts voor bepaalde landen, waaronder de Verenigde Staten, een eigen paspoort te hebben.

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten moeten voortaan ook voorzien zijn van twee vingerafdrukken. Dat geldt ook voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Als reactie op de kritiek van het CDA heeft staatssecretaris Van Bijleveld donderdag in de Tweede Kamer laten weten dat de kosten voor gezinnen ‘zo laag mogelijk moeten worden gehouden’.

Bron: De Telegraaf.

Lees ook:Vader krijgt recht op vijf dagen verlof na geboorte
Lees ook:Grote gezinnen extra getroffen
Lees ook:Gezin weet niet wat vakantie kost
Lees ook:Grote gezinnen toch ontzien?
Lees ook:Groot gezin sterft uit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ach en wee over het nieuwe babypaspoort

 1. Marieke

  Het is in Amsterdam sowieso een dure grap, merkten wij vorige week.

  In februari gaan we een dagje naar Antwerpen, nou niet bepaald een verre reis naar het buitenland, maar een paspoort is hoe dan ook nodig.

  Eerst 13,50 euro voor pasfoto’s van de baby. Die zijn ook nodig voor bijschrijving, maar aangezien een eigen paspoort straks toch nodig is, daarvoor maar gekozen.

  Bijschrijven kost hier geen overigens 8,50 euro, maar 20,35 euro! Het paspoort kostte 49,60 euro. Plus die foto’s dus. En 8 euro voor de parkeergarage, want bijna twee uur moeten wachten. Maar dat was onze eigen keuze natuurlijk :-)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>