Kind door baarmoederdonatie?

Klinkt misschien gek, maar als ik dit soort verhalen lees dan gaat het bij mij weer kriebelen. Ik ga inmiddels enkele jaren baarmoederloos door het leven. Het hoofdstuk kinderen krijgen heb ik afgesloten. Dacht ik .. Maar als ik dan lees dat in Australië een vrouw de baarmoeder van haar moeder krijgt om een kind op de wereld te kunnen zetten. Dan gaat er in mijn hoofd onbewust toch weer een film draaien waarin ik zelf moeder word.

Geen zorgen overigens. Ik zet die film meteen weer stop … Want op bijna 45-jarige leeftijd moet ik dat gewoon niet meer willen. Nog los van alle fysieke complicaties die er bij komen kijken. Ik ben lichamelijk al een wrak, als ik me aan zo’n operatie zou wagen dan zet ik niet alleen het nieuwe leven in mijn buik op het spel maar ook dat van mezelf. Bovendien: ik heb dankzij IVF een kergezonde zoon dus ik moet niet zeuren. Ik ben moeder en mijn kinderwens is vervuld. Er komt geen tweede meer bij. En daarmee basta!

Australische Melinda (ook al 43 jaar) laat zich echter door niks tegen houden. Als de operatie slaagt, zal haar kind groeien in dezelfde baarmoeder als waaruit zij geboren werd. Hoe bizar is dat..

Melinda werd geboren zonder baarmoeder, maar ze heeft wel eierstokken die eicellen produceren. Zij en haar man Andrew probeerden al twee keer een kind te krijgen via een draagmoeder, haar eigen moeder en een vriendin waren kandidaat. Ze hebben ook geprobeerd een kind te adopteren, maar ook dat lukte niet.

Melinda: “Ik werd geboren met een moederinstinct. Mijn job als verpleegster op de afdeling neonatalogie is daar duidelijk een gevolg van, zo kan ik mijn passie gebruiken om andere moeders en baby’s te helpen.”

Professor Mats Bransstrom aan de Zweedse universiteit van Gothenburg plant de operatie voor volgend jaar, zijn team zal de eerste zijn om een transplantatie met een levende baarmoeder uit te voeren.

De baarmoeder, die nodig is om een foetus te voeden en de dragen, wordt bevestigd aan de patiënt via bloedvaten en de vagina. Als alles goed gaat wordt de bevruchte eicel een jaar later aangebracht in de getransplanteerde baarmoeder.

Tijdens de zwangerschap zullen moeder en baby nauwlettend in de gaten gehouden worden. De bevalling zal via een keizersnede gebeuren, als de moeder geen andere kinderen meer wil, verwijdert de arts opnieuw de baarmoeder.

Bron: HLN

Lees ook:Claudia de Breij weer aan de slag
Lees ook:Open ruggetje moet snel dicht
Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?
Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet
Lees ook:Eerste baby uit embryodonatie geboren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>