Petitie behoud drie IVF-pogingen

Prinsjesdag 2011. Laten we hopen dat het onderwerp IVF straks niet voorbij komt als Beatrix straks haar Troonrede uitspreekt. Dan zou het misschien zo kunnen zijn dat het kabinet afziet van het plan om vanaf 2013 slechts één IVF-poging in het basispakket te behouden. Gelukkig hebben ruim 15.000 mensen inmiddels hun handtekening gezet onder de petitie voor het behoud van drie behandelingen. En ondertekenen is nog steeds mogelijk.

Het kabinet ontvouwde vorig jaar het onzalige plan om onvruchtbare stellen nog maar één kans te geven om via IVF hun kinderwens te vervullen. Belachelijk! De kans dat er een zwangerschap ontstaat na één behandeling is hooguit 25%. Sinds 2007 worden er drie pogingen vergoed vanuit het basispakket. Een IVF behandeling kost ongeveer 3.000 euro. Dit beleid staat dus op losse schroeven.

Freya, de landelijke en onafhankelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, is geschokt over de voorstellen van het kabinet Rutte. En ik kan me helemaal bij hun visie aansluiten:

Het huidige voorstel om het aantal vergoede IVF-pogingen terug te brengen tot één is niet alleen stuitend voor mensen met een onvervulde kinderwens die zijn aangewezen op deze behandeling, maar getuigt bovendien van een kortetermijnvisie. Het gaat namelijk volledig voorbij aan de problematiek van de vergrijzing/ontgroening waarmee ons land kampt. Bovendien zal deze wijziging tot gevolg hebben dat meer paren kiezen voor terugplaatsing van meerdere embryo’s, wat zal leiden tot meer meerlingzwangerschappen die grotere risico’s op complicaties en hierdoor hogere kosten met zich meebrengen.

De petitie tegen het voorstel van het nieuwe kabinet is te vinden op: http://petities.nl/petitie/3-niet-1-ivf-pogingen-vergoeden.

 

Het kabinet wil dat de bezuinigingen op ivf-behandelingen in 2013 ingaan.

Lees ook:Veel steun voor petitie kinderopvang
Lees ook:Pil verdwijnt uit basispakket
Lees ook:Grote gezinnen toch ontzien?
Lees ook:CDA nu ook voor verruimen embryoselectie
Lees ook:Eicellen invriezen ook in Rotterdam en Leiderdorp

1 Reacties // Reageer

One thought on “Petitie behoud drie IVF-pogingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>