Straling tast vruchtbaarheid aan

Japanse vrouwen die blootgesteld zijn aan de straling van kerncentrale Fukushima, lopen een verhoogd risico op problemen met hun vruchtbaarheid en mogelijke zwangerschappen. Daarvoor waarschuwt het Europese Vrouwen- en Milieunetwerk WECF vrijdag. (Foto: NTV Japan)

Radiotherapeut Lukas Stalpers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) beaamt in De Telegraaf dat te veel radioactieve straling tot problemen kan leiden:

Zwangere vrouwen die in het risicogebied zijn geweest, lopen het risico dat hun kind schildklierkanker krijgt op jonge leeftijd. Om dit te voorkomen kunnen ze jodiumpillen nemen. De bescherming daarvan werkt niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun kind. Maar ook niet-zwangere vrouwen lopen vruchtbaarheidsrisico’s. Eierstokken kunnen beschadigd raken als ze aan een te hoge dosis straling blootgesteld worden.”

Rond de kerncentrale Fukushima in Japan is een zone van 20 kilometer geëvacueerd. Volgens Stalpers is er buiten die zone vooralsnog geen gevaar voor de vruchtbaarheid van vrouwen.

„Tot een dosis van 100 millisievert kan de straling geen kwaad. Die richtlijn hanteren we ook voor zwangere vrouwen met borstkanker die wij bestralen. Pas bij een dosis tussen de 100 en de 300 millisievert wordt de kans op een miskraam groter, neemt de vruchtbaarheid af en is er meer kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s.”

Bron: Telegraaf

Lees ook:Gedragsproblemen baby door mobieltje moeder
Lees ook:Minder meisjes door straling
Lees ook:H1N1 gevaarlijker voor zwangere vrouwen
Lees ook:Risico prematuurtje bij wonen langs drukke weg
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>