Het kinderbrein: van chaos naar orde

Kind met autismeKinderen met autisme hebben al op jonge leeftijd minder goed verbonden hersennetwerken. Dit kan gevolgen kan hebben voor de manier waarop ze informatie verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van bioloog Maria Boersma die onderzoek deed naar verbindingen in het menselijk brein. Zij promoveerde 2 oktober bij VU medisch centrum.

Boersma deed onderzoek naar hersenen van gezonde kinderen en die van kinderen met een afwijkende ontwikkeling. Zij maakte hiervoor registraties van de hersenactiviteit en bepaalde hoe de efficiƫntie van de netwerken verandert in het zich ontwikkelende kinderbrein. De biologe ontdekte dat in de hersennetwerken van jonge kinderen bij normale ontwikkeling een goede balans ontstaat. In de loop van de tijd worden de netwerken iets meer gestructureerd omdat een overvloed aan ongebruikte verbindingen weggehaald wordt.

Een groot gedeelte van kinderen die met een groeiachterstand geboren zijn, vertonen een spontane lichamelijke inhaalgroei. Zij lijken op schoolgaande leeftijd ook de achterstand in hersenontwikkeling grotendeels gecompenseerd te hebben. Peuters met autisme hebben minder goed verbonden hersennetwerken wat gevolgen kan hebben voor hoe ze informatie verwerken.

Met deze informatie kunnen we op den duur beter begrijpen wat er mis kan gaan in het kinderbrein en wat er mogelijk ten grondslag ligt aan ontwikkelingsstoornissen zoals autisme.

Maria Boersma is op 2 oktober gepromoveerd bij VU medisch centrum. De titel van haar proefschrift is: ‘Typical and atypical development of functional brain networks in children’.

Bron: www.vumc.nl

Lees ook:Hersenvolume baby voorspelt psychiatrische problemen
Lees ook:Test: Heeft mijn kind autisme?
Lees ook:Internet belangrijkste bron voor zwangere
Lees ook:‘Ernstig zieke kinderen minder beademen’
Lees ook:Gebrabbel autistische baby anders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>