Net bevallen? Over 1,5 jaar ben je weer jezelf…

Misschien niet het leukste nieuws om te lezen als je zwanger of net bevallen bent. Maar waarschijnlijk wel beter om rekening mee te houden zodat je niet van een koude kermis thuis komt. Moeders hebben na de geboorte van hun kind gemiddeld anderhalf jaar nodig om zich weer goed over zichzelf te voelen. Dit blijkt uit Brits onderzoek van Abeautifulmummy.co.uk.

De online shop onderzocht hoe vrouwen zich na de geboorte van hun kind voelden. Er werkten 3000 moeders en de conclusie is keihard maar wat mij betreft zeer herkenbaar: veel vrouwen voelen zich gedurende een lange periode slap, onaantrekkelijk en onzeker.

De hormonale veranderingen na de bevalling hebben niet alleen veel effect op je lichaam maar ook op je emoties. 63 procent zou zich na de bevalling minder goed verzorgen omdat hun zoon of dochter te veel energie opslokt.

Ruim de helft van de kersverse moeders is bang om na het zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan. De vrouwen zijn vooral bang voor de reacties op hun lichaam. De onzekerheid zorgt ervoor dat veel van de ondervraagden denkt dat ze na terugkeer op de werkvloer te weinig zelfvertrouwen hebben om hun werk naar behoren uit te voeren.

Verder blijkt dat ruim 90 procent van de vrouwen vlak na de bevalling het werk totaal onbelangrijk vindt.

De meeste moeders voelen zich pas na anderhalf jaar weer in topvorm. Op werk gaat alles dan weer beter. Daarnaast zijn de zwangerschapskilo’s er vaak afgetraind waardoor ze zich weer zelfverzekerd voelen. Ook voelen de ondervraagden zich na deze periode meer vertrouwd met het moederschap waardoor ze meer vrij tijd maken voor vrienden en leuke uitjes.

Veel vrouwen blijken na de bevalling een postpartum depressie te hebben waardoor ze bang, onrustig en depressief worden. Deze depressie begint meestal binnen een paar weken na de geboorte en houdt lange tijd aan. Soms kan het wel een jaar of langer duren.

Men vermoedt dat de oorzaak de zeer grote daling van hormonen is, met daarbij opgeteld de algehele uitputting en ongemak in de dagen na de bevalling.

Lees ook:Helft zwangere vrouwen meer zin in seks
Lees ook:Jonge ouders gevoelig voor depressie
Lees ook:Liever keizersnee: Too posh to push
Lees ook:Papa wil meer tijd voor kroost
Lees ook:Werkende moeders missen mijlpalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>