Baby’s leren taal vanaf geboorte

Een betere reden om al vroeg met voorlezen te beginnen kan ik niet bedenken: baby’s leren taal en grammatica namelijk al vanaf de geboorte. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de University of Notre Dame. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat kinderen in hun eerste levensjaar al intensief naar taal luisteren en woordpatronen deconstrueren.

Volgens onderzoeker Jill Lany is dit de basis van het daadwerkelijke leren van woorden, dat rond de 17 maanden begint. Dat zorgt er voor dat je even met totaal andere ogen naar je kindje kijkt he? Ze hangen dus echt niet alleen maar een beetje te hangen in de wipstoel of ze liggen niet alleen maar te liggen in de box. Ze werken aan hun taal!

“Baby’s zoeken continu naar aanwijzingen voor taal in de context en het geluid.”, aldus Lany. “Er zijn een aantal verassende aanwijzingen in de geluidstroom, waardoor baby’s in staat zijn om de betekenis van woorden te leren. Ze kunnen verschillende soorten woorden onderscheiden zoals zelfstandig naamwoorden en werkwoorden.”

Lany stelt dat kinderen van een jaar oud gokken waar een woord mee in verband staat of naar wijst. Het zinnetje ‘Het is een’ wordt altijd uitgesproken voor een zelfstandig naamwoord. Baby’s kennen het woord niet, maar kunnen wel gokken dat het een object is. Hetzelfde geldt voor ‘Ik ben aan het’, hierop zal een werkwoord of actie volgen. Deze patronen gebruiken baby’s als aanwijzingen voor de nieuwe woorden die zij leren.

Rond de 15 maanden  zijn ze ook in staat om niet aangrenzende relaties en complexere grammaticale structuren te onderscheiden. “We denken vaak dat grammatica pas ontstaat na het leren van woorden.”, vertelt Lany. “Maar dit onderzoek laat zien dat de informatie die kinderen oppikken in hun eerste levensjaar een hele grote rol speelt bij het ontwikkelen van taal.”

Bron: Nu.nl

Lees ook:Baby leert voor geboorte al woorden te herkennen
Lees ook:Peuter leert fietsen op vakantie
Lees ook:Leren babyslofjes zijn een musthave voor je baby
Lees ook:Spraakmakende Zaken over uitgesteld moederschap
Lees ook:Babylab geopend in Tilburg

1 Reacties // Reageer

One thought on “Baby’s leren taal vanaf geboorte

  1. Saar

    Het zal je misschien verbazen maar opvoeden begint al bij je zwangerschap. Baby’s voelen sneller en meer dingen aan dan je denkt.
    http://www.oudersenbaby.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>