Ook ICSI-kind is even gezond

Van IVF-baby’s wisten we het al. Dat ze even gezond zijn als natuurlijk verwekte kinderen. En voor het gemak namen we maar even aan dat dat dus in grote lijnen ook wel zou gelden voor baby’s die worden geboren na een ICSI-behandeling.  Nu er promotie-onderzoek naar gedaan is,mogen we het ook hardop roepen. Met dank aan ivf-arts Gwendolyn Woldringh die volgende week promoveert aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

ICSI is een speciale vorm van reageerbuisbevruchting, waarbij in het laboratorium in iedere verkregen eicel een zaadcel wordt geïnjecteerd. Soms met zaad uit de bijbal, de zogeheten pesa-behandeling.

Woldringh analyseerde groei en gezondheid van zo’n 2500 kinderen die werden geboren na reageerbuisbevruchting: 1200 na ivf, ruim 1100 na icsi en bijna 400 na icsi met pesa.

Uit haar onderzoek blijkt dat de IVF- en ICSI-kinderen weliswaar een lager geboortegewicht hadden dan natuurlijk verwekte kinderen, maar dat het verschil was verdwenen vóór de leeftijd van 4 jaar. Kinderen die zijn verwekt door icsi met pesa hebben ook niet meer aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsproblemen.

Een pak van mijn hart! Ik ben namelijk de trotse moeder van zo’n ICSI-kindje! Hij had inderdaad een lager geboortegewicht maar het verschil met andere kinderen is nu hij bijna 5 jaar is, helemaal verdwenen.

Bron: UMC St. Radboud

Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby
Lees ook:Minder meerlingen na IVF
Lees ook:IVF-behandeling vaak niet nodig
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:Dieet helpt kinderen met ADHD

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ook ICSI-kind is even gezond

  1. René

    Ook mijn dochter is op deze manier verwekt in Nijmegen met dr.Woldringh als één van de behandelend artsen. Ze had bij geboorte inderdaad een laag gewicht, nu bijna 3,5 jaar later heeft ze al een gewicht van 17kg en is 103cm lang en is ze de meerderheid al flink voorbij.

      /   Reply  / 
  2. Angelique

    Hier in huis 2 icsi-pesa wondertjes. Met enorme dank aan dr. Woldring en het ivf-team van het st.radboud. De oudste is inmiddels bijna 6 en de jongste bijna 4. Dat ze kerngezond zijn wist ik al ;-) en bij de geboortes 3980 en 3940 gram dus zeker niet licht. Maar maakt niet uit, het is een wonder en dat blijft het !!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>