Obesitas verkleint kans op baby

Dat vrouwen met overgewicht vaker moeite hebben om in verwachting te raken is eigenlijk geen nieuws meer. Toch slagen wetenschappers er nog steeds in om het onderzoek naar zwaarlijvigheid en zwangerschap nieuwe dimensies te geven. Zo is er deze week een studie verschenen van de Universiteit van Antwerpen waaruit blijkt dat obesitas de kwaliteit van eicellen en embryo’s kan verstoren, en dat daardoor de kans op een (geslaagde) zwangerschap kleiner wordt.

Mensen met obesitas of diabetes hebben een verstoorde stofwisseling. Daardoor kunnen er hoge concentraties verzadigde vetzuren in het bloed terecht komen. Ook chronische stress doet de vetzuurspiegels in het bloed stijgen. Uit het onderzoek van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat die hoge vetzuurconcentraties bij toekomstige moeders de kwaliteit van eicellen en embryo’s rechtstreeks aantasten.

‘Ze hebben desastreuze gevolgen voor de eicel. Ze zijn er zelfs toxisch voor’, zegt Jo Leroy, professor diergeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Het onderzoek werd uitgevoerd op eicellen en embryo’s van melkkoeien, maar de bevindingen kunnen volgens de onderzoekers het vruchtbaarheidsprobleem bij vrouwen met stofwisselingsproblemen verklaren. De kans op een zwangerschap nemen af en het aantal miskramen neemt toe.

De onderzoekers ontdekten dat de eicellen die zijn blootgesteld aan hoge concentraties vrije vetzuren zich niet alleen slecht ontwikkelen na de bevruchting, ook de van het embryo voor het moment van innesteling is ondermaats. Volgens professor Leroy blijkt uit zijn onderzoek dat een eicel heel gevoelig is voor de minste metabole verstoring in haar omgeving.

Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of blootstelling van de eicel aan hoge vetzuurconcentraties ook mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Heel recent Amerikaans onderzoek op muizen wijst alvast in die richting. ‘Laten we dus zorg dragen voor die eicel’, waarschuwt Leroy.

Bron: Medical Facts

Lees ook:België loopt voorop met eerste eicelbank
Lees ook:Melatonine verdubbelt succes IVF
Lees ook:Bij IVF meer kans op jongetje
Lees ook:Ingevroren embryo’s beter voor ivf?
Lees ook:IVF-kinderen zijn langer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>