Rokende moeder, dik kind

Je moet het gewoon laten natuurlijk als je zwanger bent. Maar als je nog steeds niet overtuigd bent van de slechte invloed van sigaretten op de baby in je buik, dan is dit misschien een reden om acuut te stoppen met roken. Een kind loopt meer risico op overgewicht als de moeder doorpaft tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. De resultaten zijn dinsdag naar buiten gebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

De wetenschappers onderzochten bij meer dan 5000 kinderen in Rotterdam hoe het roken van de moeder en de vader tijdens de zwangerschap van invloed is op de groei van het kind na de geboorte. Moeders die tijdens de zwangerschap doorrookten, hadden 50% meer kans op kinderen met overgewicht op wat latere leeftijd.

Kinderen van moeders die vroeg in de zwangerschap stopten met roken, of kinderen van vaders die rookten hadden geen grotere kans op overgewicht. Hoe roken van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot overgewicht bij het kind is nog niet bekend. Wel blijkt dat de lengte van deze kinderen tot aan de leeftijd van 4 jaar kleiner is, terwijl de kinderen in het gewicht wel goed groeien.

De wetenschappers zullen met kindvriendelijke lichaamsscans nader onderzoek doen naar de ontwikkeling van de spieren, botten en de vetopslag. Dit moet leiden tot beter inzicht in de relatie tussen het roken tijdens de zwangerschap en het overgewicht op latere leeftijd.

Eerder bleek uit het Generation R onderzoek dat roken tijdens de zwangerschap leidt tot groeiproblemen voor het kind in de baarmoeder. Nu blijkt dat roken tijdens de zwangerschap niet alleen nadelige gevolgen heeft voor het kind op korte termijn, maar ook op latere leeftijd. Het onderzoek onderstreept daarom hoe belangrijk het is dat vrouwen niet roken of zo snel mogelijk stoppen als ze zwanger willen worden.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Zwanger roken gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig
Lees ook:Hoge bloedsuikers later gevaar voor kind
Lees ook:Oudere moeder, zwaardere baby
Lees ook:Roken voor makkelijke bevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>