Man met kinderen leeft langer

Mannen met kinderen leven langer dan mannen zonder nageslacht. Eén kind heeft nog weinig effect. Het verschil wordt pas echt duidelijk bij twee of meer kinderen. Dat zegt sociologe Renske Keizer van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De resultaten zijn op te maken uit de demografische gegevens van bijna 5000 mannen van 45 jaar of ouder, die sinds het begin van de jaren ’90 zijn gevolgd.

De kans op jong sterven is onder deze vaders 16 procent lager, vertelde Keizer maandag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Haar resultaten zijn overigens al sinds maart 2011 bekend.

Hoeveel ouder vaders gemiddeld dan precies worden, is niet zo eenvoudig te zeggen. Mannen uit het geboortejaar 2009 zullen volgens verwachting van het CBS gemiddeld 79 jaar oud worden. Vrouwen worden ongeveer 4 jaar ouder.

Ook vrouwen leven gemiddeld langer wanneer ze kinderen krijgen. Sommige studies tonen echter aan dat bij vrouwen de sterftekans weer toeneemt, naarmate het aantal kinderen in het gezin verder oploopt.

Bij mannen lijkt het positieve effect van het ouderschap wel verder toe te nemen met de omvang van het nageslacht. Zo bleek de sterftekans onder Nederlandse vaders het kleinst in de groep met 4 of meer kinderen.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Public Health.

Bron: Erasmus Universiteit

Lees ook:Novemberkind leeft langer
Lees ook:Steeds meer vaders 40-plus
Lees ook:Sterfte groot onder Antilliaanse baby’s
Lees ook:Kinderen van oudere vaders leven langer
Lees ook:Ovulerende vrouw herkent hetero

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>