Minder meisjes door straling

In één woord shocking .. vooral omdat voorstanders van kernenergie de risico’s vaak bagatelliseren. Maar als ik dan dit soort onderzoeken onder ogen krijg word ik toch wel weer even wakker geschud. Nucleaire straling heeft ervoor gezorgd dat er miljoenen minder meisjes zijn geboren. Dat blijkt uit onderzoek van het Helmholtz Centrum in München.

Het effect wordt veroorzaakt door de e radioactiviteit die de lucht in wordt geblazen bij lekkages van kerncentrales of bij het testen van bombardementen.

Wetenschappers hebben de populatiecijfers van 39 landen tussen 1975 en 2007 geanalyseerd. Zij concluderen dat er tussen 1964 en 1975 in alle landen een stijging was in de geboorte van jongens in vergelijking met meisjes. Volgens de wetenschappers is dat te verklaren door de testen met atoombommen in de zestiger en zeventiger jaren.

Na 1986 werden er in Oost-Europese landen aanzienlijk minder meisjes geboren, wat het gevolg zou zijn van de Tsjernobyl ramp in 1986 toen er grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen.  In dichtbijzijnde landen was  het effect significant hoog.

Het onderzoek is vooral gebasseerd op cijfers uit het tijdperk van de Koude Oorlog, maar de analyse is zeer relevant om aan te tonen welk effect nucleaire rampen hebben op het geslacht van de wereldbevolking.

Experts verwachten dan ook dat de recente ramp in Fukushima een groot effect gaat hebben op het geslacht van pasgeboren baby’s in Japan en aan de Amerikaanse westkust.

Het duurt jaren voordat de verhouding tussen jongens en meisjes weer op een normaal niveau terugkomt.

Bron: Telegraaf.nl

Lees ook:Groeispurt tijdens slaap
Lees ook:Borstgevoede jongens zijn slimmer
Lees ook:Jongens spelen echt liever met auto’s
Lees ook:Zoon is duurder dan dochter
Lees ook:Minder tienermoeders dan ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>