Oudere moeder, gezonder kind

Een opsteker voor ‘oudere’ moeders, waarvan ik er zelf ook eentje ben. Mijn zoontje werd vlak voor mijn 40e verjaardag geboren. Wat blijkt: mama’s van 40jaar of ouder hebben minder vaak zieke kinderen, onder meer omdat ze meer tijd hebben voor hun baby. (Grafief CBS)

Het University College in Londen vergeleek 1.100 kinderen van moeders die 40jaar of ouder zijn met 38.000 baby’s van jongere mama’s.

De baby’s van negen maanden, met een mama tussen de 20 en 25jaar, waren in 15,7 procent van de gevallen al eens in het ziekenhuis beland. Bij baby’s van moeders boven de 40 ging het om 11 procent.

Het onderzoek is een opsteker voor vrouwen die boven de 40jaar nog kinderen krijgen. Die vrouwen krijgen vaak kritiek omdat ze door hun leeftijd meer risico lopen om een kindje met het syndroom van Down of een prematuurtje.

Het risico op complicaties tijdens de zwangerschap is bij vrouwen boven de 40 inderdaad groter, zegt  gynaecologe Marleen Temmerman in De Standaard: ‘Het is ideaal om tussen je 25ste en je 30ste een kindje te krijgen. Maar oudere vrouwen slagen er vaak beter in om te stoppen met roken en gezonder te leven terwijl ze zwanger zijn. Dat zijn twee heel belangrijke factoren om een gezond kindje op de wereld te zetten. Oudere vrouwen kunnen hun kinderen in een stabielere omgeving opvoeden en hun leven iets beter aanpassen aan hun kinderen. Tussen de 20 en 25 jaar staan veel vrouwen aan het begin van hun carrière met een jachtig en stressvol leven.’

Bron: De Standaard Online

Lees ook:Oudere moeder, zwaardere baby
Lees ook:Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder
Lees ook:Werkende moeders missen mijlpalen
Lees ook:Derde kind funest voor carrière
Lees ook:Onderzoek relatieplanet: single vader wil single moeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>