Bloedtest Down snel beschikbaar

Zwangere vrouwen kunnen waarschijnlijk al vanaf eind dit jaar bij het VU medisch centrum in Amsterdam door een bloedtest laten vaststellen of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Tot nu toe werd dit gedaan met een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, maar met deze methodes is de kans op een miskraam groter.

Volgens onderzoeker Cees Oudejans van het VUmc kan de nieuwe test voor 98 procent het downsyndroom voorspellen. “Maar ik verwacht dat dit nog zal oplopen tot honderd procent.”

Bij de test wordt genetisch materiaal van de foetus uit het bloed van de zwangere vrouw gehaald. Aan de hand daarvan wordt vastgesteld of het extra chromosoom (trisomie 21) aanwezig is dat kenmerkend is voor het downsyndroom.

Aan de ontwikkeling van de test werkten onderzoekers uit Hongkong, Londen en het Amsterdamse VUmc mee. De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd in Nature Medical Journal. Het VUmc gaat nu apparaten aanschaffen, mensen inhuren en de procedure testen.

De test zal waarschijnlijk 500 euro gaan kosten. Of het bedrag vergoed wordt door de ziektenkostenverzekeringen is nog niet bekend.

Bron: NOS Nieuws

Lees ook:Bloedtest vervangt vruchtwaterpunctie
Lees ook:Test risico vroeggeboorte online
Lees ook:Griep in zwangerschap tast IQ baby aan
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:‘Teveel onnodige abortussen bij Downsyndroom’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bloedtest Down snel beschikbaar

  1. JL

    Eindelijk! Ik denk dat dit toch wel erg ‘populair’ gaat worden, mocht ik zelf ooit weer zwanger worden ga ik die test zeker weten doen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>