Open ruggetje moet snel dicht

Als baby’s met een open ruggetje al halverwege de zwangerschap geopereerd worden verdubbelt dat de kans dat ze later zelfstandig kunnen lopen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarin een operatie in de buik van de moeder werd vergeleken met de standaardbehandeling: het ruggetje na de geboorte operatief sluiten.

Spina bifida is een aangeboren afwijking. Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder gaat er iets verkeerd waardoor een of meer ruggenwervels niet goed worden gesloten en een deel van het ruggenmerg naar buiten puilt.

Het vruchtwater beschadigt het zenuwweefsel, wat dikwijls tot verlamming van het onderlichaam en incontinentie leidt. Vaak ontstaat ook een waterhoofd, wat in een verstandelijke handicap kan resulteren als er niet tijdig een afvoerbuisje in de hersenen wordt geplaatst.

Al jaren wordt in de VS geprobeerd om de open rug van ongeboren kinderen al in de baarmoeder te sluiten, in de hoop schade aan het ruggenmerg op die manier te beperken. Dat gebeurt met een operatie waarbij zowel de buik van de moeder als de baarmoederwand helemaal worden opengemaakt, het kind deels uit de baarmoeder wordt getild en na afloop teruggeplaatst.

De risico’s van dergelijke chirurgie zijn groot: door te snijden in de baarmoederwand is er een veel groter risico op vroeggeboorte, waarbij in sommige gevallen baby’s overlijden die anders zouden zijn blijven leven.

Europese chirurgen voerden de ingreep, waar in de VS veel vraag naar is, zelden of nooit uit omdat onduidelijk was of kinderen die al in de baarmoeder worden geopereerd, op de lange termijn beter af zijn dan kinderen bij wie de rug pas na hun geboorte wordt gesloten. Maar daarin kan verandering komen, nu de Amerikanen hebben bewezen dat in de baarmoeder opereren de handicaps van kinderen met spina bifida vrijwel halveert.

Lees meer over dit belangwekkende onderzoek in De Standaard Online

Lees ook:Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Maaike
Lees ook:Sylvie van der Vaart wil tweede kind
Lees ook:‘Buggy geeft baby stress of zelfs trauma’
Lees ook:Ongeboren baby uit baarmoeder gekatapulteerd
Lees ook:Vroege echo kan tientallen babylevens redden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>