Cliniclown verdubbelt succes ivf

Da’s lachen! Een kwartiertje in het gezelschap van een cliniclown verdubbelt de kansen op succes van IVF. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek. Nou geloof ik best dat als je stress vermindert dat de kans dan groter is dat er een bevruchting optreedt. Maar dat je daarvoor een cliniclown nodig hebt, slaat natuurlijk nergens op. Je kunt net zo goed een komische film opzetten!

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van dokter Shevach Friedler en gepubliceerd in het toonaangevende blad Fertility and Sterility.

Bij 229 vrouwen kwam meteen na de inplanting van de embryo een cliniclown op bezoek. De kans op een zwangerschap liep bij hen op tot 36 procent. Een controlegroep die zonder cliniclown bevrucht werden had maar 20 procent kans op succes. De cliniclown voerde telkens dezelfde sketch op.

Als allerlei factoren werden meegerekend – leeftijd, redenen waarom ze niet eerder zwanger werden, aantal embryo’s dat werd ingeplant – werd het optreden van de cliniclown nog indrukwekkender: lachen met de clown leverde 2,67 keer meer kans op succes op. Ruim het dubbele.

Het is al langer bekend dat stress een nadelige rol speelt bij de bevruchting. En IVF is hoe dan ook een stressfactor. Tell me about it! Lachbuien, al dan niet opgewekt door een cliniclown, helpen om de stress te verminderen.

Bron: Nieuwsblad.be

Lees ook:‘Buggy geeft baby stress of zelfs trauma’
Lees ook:Bij IVF meer kans op jongetje
Lees ook:Melatonine verdubbelt succes IVF
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:Meer kans op zwangerschap met nieuwe IVF-test

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>