Meeste stress bij tang- en vacuumverlossing

Je zou er als kind ook een trauma van oplopen zeg .. als je met zo’n rottige tang of vacuumpomp op de wereld wordt gezet. Dat kan ik ook wel bedenken zonder uitgbreid en kostbaar wetenschappelijk onderzoek.Toch hebben ze er in China een studie naar gedaan en – joh – wat blijkt: als er wordt ingegrepen bij de geboorte heeft dat gevolgen voor de latere ontwikkeling van de baby’s.

De onderzoekers volgden 4.190 kinderen uit Zuid-Oost China en bestudeerden het verband tussen geboortemethoden en het gedrag van kinderen.

Degenen die via een geassisteerde geboorte ter wereld kwamen, hadden later 40 procent meer kans op emotionele en gedragsproblemen. Wetenschappers vermoeden dat dit door het hoge niveau van het stresshormoon cortisol komt. Meteen na de geboorte vonden ze in het navelstrengbloed van deze baby’s meer cortisol.

Het laagste niveau van dit hormoon was merkbaar bij baby’s die geboren worden via een keizersnede en de moeder hier bewust voor koos, gevolgd door een spontane bevalling.

Het hoogste niveau was bij een tang- of vacuümverlossing, omdat de bevalling dan langer duurt en complicaties kunnen optreden. In de kleuterschool hadden deze kinderen meer last van stress, agressie- en aandachtstoornissen.

Bron: HLN

Lees ook:Huilbaby’s blijven dagenlang ongelukkig
Lees ook:Stress grote gevolgen voor baby
Lees ook:Liever keizersnee: Too posh to push
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>