Dit jaar nog lijst ziekenhuizen verloskunde

Het kabinet komst dit jaar nog met een lijst van ziekenhuizen die 24 uur per dag verloskundige zorg kunnen bieden. Het is één van de maatregelen in de strijd tegen de hoge babysterfte in Nederland. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid reageert hiermee op een onderzoek van het UMC Utrecht, waarvan de Volkskrant woensdag de schokkende cijfers publiceerde.

Uit de studie blijkt dat bij thuisbevalling twee keer zoveel baby’s sterven dan bij ziekenhuisbevallingen. Bij vrouwen die tijdens de bevalling naar het ziekenhuis worden vervoerd, is het risico zelfs vier keer zo groot dat hun kindje komt te overlijden. 

De minister noemt de cijfers ‘schokkend’.  In januari publiceerde een stuurgroep een rapport om de babysterfte aan te pakken. Een belangrijke aanbeveling is dat iedere barende vrouw binnen een kwartier in een ziekenhuis moet kunnen worden geholpen. Dat betekent dat ziekenhuizen 24 uur per dag, zeven dagen per week verloskamers paraat moeten hebben.

Met het aanwijzen van de ziekenhuizen maakt Schippers het werk van haar voorganger Ab Klink af. Hij trok al extra geld uit om de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen te verbeteren. Dit werd door de stuurgroep als een knelpunt gezien.

Klink mocht kort na dat advies van de stuurgroep geen grote besluiten meer nemen door de val van het kabinet. Het aanwijzen van ziekenhuizen waar de 24 uurs-zorg beschikbaar komt, was zo’ n besluit.

Schippers wil nu snel knopen doorhakken, maar zich eerst nog in de materie verdiepen. Globale berekeningen geven aan dat de benodigde maatregelen honderden miljoenen euro’s extra gaan kosten.

Bron: Kraamsupport Online

Lees ook:Aanpak babysterfte steeds concreter
Lees ook:Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken
Lees ook:Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen
Lees ook:Geen bevallingen meer op Wadden
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>