Moeder worden maakt slimmer

Als je het mij vraagt is eerder het omgekeerde het geval. Sinds ik een kind op de wereld heb gezet, heb ik het idee dat de inhoud van mijn hersenpan is geslonken tot miniscule proporties. Toch blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat de hersencellen van een vrouw groeien in de weken en maanden na de bevalling. Moeder worden maakt je slimmer!

De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 19 nieuwbakken moeders in de weken na de geboorte. De hoeveelheid grijze materie, de hersenencellen die informatie verwerken, nam met een significante hoeveelheid toe in eerste drie tot vier maanden na de bevalling.

Zulke veranderingen komen normaal alleen voor na een intense studieperiode, hersenletsel of -ziekte. De delen die groeiden sturen motivatie, redeneren, oordelen, verwerken van emoties en tevredenheid. Die zijn allemaal belangrijk voor de relatie tussen moeder en kind.

De vergroting van het gebied van motivatie leidt tot een betere verzorging, wat zorgt voor betere overlevingskansen van het kind op lichamelijk, emotioneel en cognitief vlak. De moeders die het meest met hun kind bezig zijn, worden het slimst.

Uit eerder onderzoek bleek al dat zwangere vrouwen beter scoorden op geheugen- en logicatests dan voor hun zwangerschap. Onderzoekster Helen Christensen zegt daarover: “Kersverse mama’s, maar ook hun partners, denken vaak dat ze een slecht geheugen hebben, maar deze resultaten bewijzen het tegendeel. Slaaptekort kan hun verhoogde cognitieve vermogen wel maskeren.”

Bron: HLN

Lees ook:Vrouwen reageren minder op babygehuil na keizersnede
Lees ook:Iedere moeder kickt op de lach van haar baby
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Meer risico op dik kind na keizersnede
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>