Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw

Oeps! Da’s toch wel iets om serieus te nemen. Zwangere vrouwen die minder dan vijf uur per nacht slapen, lopen meer kans op problemen bij de geboorte. Het vertienvoudigt de kans op zwangerschapsvergiftiging. Dat blijkt uit recent onderzoek.

De onderzoekers lieten 1.272 gezonde vrouwen een vragenlijst invullen. De cijfers toonden aan dat slaaptekort tijdens de eerste 14 weken van de zwangerschap het risico op een zwangerschapsvergiftiging vertienvoudigt!

Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening die tot hoge bloeddruk leidt wat orgaanschade en de dood van de ongeboren baby kan veroorzaken.

Tijdens de slaap daalt de bloeddruk van een persoon gemiddeld met 10 tot 20 procent. Dit betekent dat degenen die minder slapen een hogere bloeddruk dan gemiddeld hebben. De wetenschappers geloven dat hoewel de verhoging van de bloeddruk relatief klein is, het de hartfuncties treft tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsvergiftiging is een vaak voorkomende aandoening die tien procent van de zwangere vrouwen treft. Het zorgt jaarlijks tot de dood van 1.000 baby’s en is gevaarlijker wanneer dit vroeg in de zwangerschap voorkomt. Als dit niet behandeld wordt, kan de toestand verergeren en loopt de moeder kans op een fatale hersenbloeding.

Daarnaast toonde het onderzoek aan dat zowel vrouwen die te veel of niet genoeg slapen een lichtjes hogere bloeddruk hebben in de latere zwangerschap.

Het wordt daarom aangeraden om gemiddeld 7 à 8 uur te rusten per nacht, bij zwangere vrouwen mag dat best meer zijn, om er zeker van te zijn dat ze niet vermoeid raken en zo gezondheidsproblemen ontwikkelen.

De wetenschappers weten niet waarom slapen ook voor een hogere bloeddruk zorgt, ze vermoeden dat dit komt door andere aandoeningen als depressies en ademhalingsproblemen tijdens de slaap.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:Chocolade helpt tegen zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:Bloeddruk zwangeren meten heeft weinig zin
Lees ook:Zwangerschapsvergiftiging: bevalling inleiden
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:Bruin brood: minder risico zwangerschapsvergiftiging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>