Gaat dit op mensen klonen lijken?

Een tikje eng vind ik het wel worden hoor. Al dat geëxperimenteer met embryo’s. In Engeland bijten wetenschappers zich steeds meer stuk op designerbaby’s. Ze zijn al zo ver dat ze menselijke embryo’s van drie ouders in elkaar kunnen zetten. Met het zeer nobele doel om erfelijke ziekten uit te kunnen schakelen. Dat dan weer wel. Dus falikant tegen kun je met een beetje goed fatsoen ook weer niet zijn. Bovendien heb ik eigenlijk geen recht van spreken want ik ben zelf moeder van een ICSI-kindje. Hij is ook in een laboratorium gemaakt. Maar bij hem is nergens op geselecteerd. En daar zit hem nou net het verschil!

Vrouwen met ziektedragend genetisch materiaal moeten vaak de keuze maken om voorgoed kinderloos te blijven of zieke kinderen te krijgen. De onderzoekers vonden nu een manier om het zieke DNA te wisselen met gezond materiaal via een donoreicel, waardoor er gezonde embryo’s ontstaan. De embryo’s die door Britse wetenschappers zijn gemaakt hebben twee moeders en één vader.

Inmiddels zijn er al zo’n 80 embryo’s van drie ouders gecreëerd, schrijft het AD donderdag. De meerderheid daarvan werd vernietigd want de huidige wetgeving laat deze techniek eigenlijk niet toe. Als die wettelijke goedkeuring er wel komt, kunnen de eerste baby’s van drie ouders binnen drie jaar geboren worden.

In feite gaat deze techniek veel verder dan embryoselectie, de techniek die twee zomers geleden in Nederland volop ter discussie stond. Daarbij worden alleen ‘gezonde’ embryo’s gebruikt. Nadat eicellen bij een vrouw zijn weggehaald en bevrucht met zaadcellen van de man, worden de ontstane embryo’s genetisch getest. Enkel een embryo dat niet erfelijk belast is, wordt in de baarmoeder teruggeplaatst.

Bij embryoselectie wordt bij het ontstaan van de embryo’s echter nog niet ingegrepen. In die fase wordt nog aan de natuur overgelaten of er een gezond embryo ontstaat of niet. Bij de nieuwe technieken die nu uit Engeland overwaaien wordt ook die vorm van natuurlijke selectie volledig uitgesloten. Er wordt alleen genetisch materiaal gebruikt dat vrij is van ziektes.

Juist daar zit hem wat mij betreft het grote verschil. We laten niet meer de natuur bepalen hoe ons kindje eruit ziet of hoe gezond het is .. We maken alleen nog kindjes als we voor 100% zeker weten dat ze hypergezond zijn. En dat gaat wat mij betreft toch wel een beetje teveel richting het klonen van mensen. Want als we dat al kunnen en mogen .. waardoor laten we ons dan nog weerhouden om een superras te scheppen?

Bron: AD

Lees ook:Hongerwinter had invloed op genen van baby’s
Lees ook:Zwanger op je 60e? Geen probleem!
Lees ook:Doe mij ook zo’n 3D Babybeeldje!
Lees ook:Embryoselectie: moet dat kunnen?
Lees ook:Nieuwe vorm IVF: eitjes in lichaam bevrucht

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Gaat dit op mensen klonen lijken?

 1. Su28

  Dat is makkelijk gezegd met een gezond kindje in huis.
  Ik zou niet oordelen voordat je in andermans schoenen hebt gestaan.
  Vroeger werd er net zo over gedacht over IVF. Dat was ook verwerpelijk en o zo moreel onjuist, een kindje verwekken in een petrischaaltje. Dat het dertig jaar later op zo,n grote schaal toegepast wordt hadden ze toen ook niet durven denken. En daar plukken nu heel veel wensouders de vruchten van.
  En daarbij, er wordt nu al heel selectief omgegaan met ouderparen die in aanmerking willen komen voor de huidige vorm van embryoselectie. Daar gaan ze ook niet over 1 nacht ijs. En dan nog, technische vooruitgang houd je toch niet tegen. Dan maar beter goed gereguleerd en gemonitoord door de overheid, dan dat het allemaal verboden wordt en in het criminele circuit beland. Hoe je het went of keert, dat het ooit gaat lukken om mensen te klonen is een vaststaand feit.

    /   Reply  / 
  1. Liesbeth Kombrink Auteur

   Als er voorzichtig met deze technieken wordt omgesprongen is er inderdaad niets aan de hand. Op die manier kunnen koppels geholpen worden die anders geen kinderen durven nemen. Maar in die gevallen wil ik toch graag zeggen .. gebruik de wetenschappelijke kennis om aan te kunnen tonen dat het mogelijk is om ernstige erfelijke ziekten zoveel mogelijk uit te sluiten. En bied koppels in eerste instantie embryoselectie aan .. en gebruik alleen de gezonde embryo’s. Als blijkt dat er echt geen gezonde embryo’s kunnen ontstaan bij bepaalde mensen, dan zouden deze mensen eventueel in aanmerking kunnen komen voor zo’n vergaande behandeling. Maar het moet geen standaard worden .. Dat mensen naar een kliniek kunnen stappen en zeggen: ik wil de garantie van een gezond kindje. Die zekerheid heeft geen enkele vrouw die zwanger raakt!

     /   Reply  / 
 2. Michel

  Mischien is het wel goed om weten dat men op deze wijze ook erfelijke ziektes of afwijkijngen kan uitsluiten waarvan de ouders drager zijn.
  Of dit nu gaat leiden naar een ‘superras’ laten we in het midden, maar ik denk wel dat deze wetenschap soms wel verantwoord is.

    /   Reply  / 
 3. Su28

  Ik denk ook niet dat het de bedoeling van de wetenschappers is om iedereen op bestelling een gezond kindje te geven. Hier spreken ze over koppels waarvan vaststaat dat ze nooit een kindje op de natuurlijke manier zouden kunnen verwekken (ook niet met embryoselectie) omdat hoe dan ook het kindje ziek zou zijn. Dat is de insteek geweest van de wetenschappers in dit onderzoek. En eerlijk gezegd, is dat niet wat we stiekem allemaal willen, een gezond kind?

    /   Reply  / 
  1. Liesbeth Kombrink Auteur

   Natuurlijk is dat wat we willen. We zeggen niet voor niks als we zwanger zijn .. jongen of meisje, maakt niet uit. Als het maar gezond is!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>