Lichte stress goed voor ongeboren baby

Op z’n minst opmerkelijk. De conclusie die wetenschappers van de Johns Hopkins University in Baltimore hebben getrokken: lichte tot matige stress tijdens de zwangerschap kan positief uitpakken voor je ongeboren kind! Het zorgt er mogelijk voor dat de hersenen van je baby zich beter ontwikkelen. En dat terwijl er bij mijn weten altijd alleen maar hardop is geroepen dat je vooral je gemak moet houden’ in die toestand’ omdat stress zo ontzettend slecht is voor het kindje in je buik. Voortschrijdend inzicht werpt nu een heel ander licht op de zaak.

De crux zit ‘m natuurlijk in de toevoeging ‘lichte tot matige stress’. Want als je je continu teveel zorgen maakt als je zwanger bent dan kan dat juist een groeivertraging veroorzaken bij baby’s. Onlangs bleek uit een onderzoek van ons eigen AMC nog dat stress zelfs even gevaarlijk is als roken.

Maar een beetje stress kan dus juist positief uitpakken, concludeerden de Amerikaanse onderzoekers in Baltimore. De wetenschappers onderzochten 112 zwangere vrouwen drie keer tijdens het laatste trimester van hun zwangerschap.

De vrouwen kregen de vraag voorgelegd in hoeverre ze zich gestresst voelden. Bij de onderzoeken werden ook de bewegingen van de foetussen in kaart gebracht. Twee weken na de bevalling werden alle baby’s nog eens onderzocht ter afsluiting van de studie.

De wetenschappers concludeerden dat baby’s van vrouwen die bloot stonden aan lichte tot matige stress bovengemiddeld goed ontwikkelde hersenen hadden.

Bron: New Scientist.

Lees ook:Wachten na miskraam niet nodig
Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Baby’s worden boefjes na blootstelling aan lood
Lees ook:Stress even gevaarlijk voor zwangere als roken
Lees ook:‘Matig drinken tijdens zwangerschap mag best’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lichte stress goed voor ongeboren baby

  1. Striae

    Ik ben een alleenstaande moeder van 3 kleine kids, werk, nieuwe relatie, beetje overwerkt, en stress zou goed zijn!!!”

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>