Stress even gevaarlijk voor zwangere als roken

Sooow .. dat is wel even een wake-up call! Als je zwanger bent is stress net zo gevaarlijk voor het kindje in je buik als roken. Dus al die vrouwen die tot aan de bevalling als een kip zonder kop rond blijven rennen omdat ze hun werk zo belangrijk vinden, zijn net zo fout bezig als vrouwen die maar door blijven paffen. Toch wel iets om over na te denken. Zonder ervan in de stress te schieten dan hè .. (Foto: ZZP-Nederland.nl)

Stress veroorzaakt namelijk net als roken een groeivertraging bij ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen die meer dan 32 uur per week werken lopen de kans dat hun kind een lager geboortegewicht heeft. Dat kan voor ontwikkelingsproblemen zorgen.

Dit blijkt uit een onderzoek van sociaal geneeskundige Tanja Vrijkotte, die voor het AMC onderzoek deed naar de ontwikkeling van duizenden Amsterdamse kinderen.

Baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap werkten, zijn gemiddeld 159 gram lichter. Dit is net zoveel als wanneer de moeder zes tot zeven sigaretten per dag rookt tijdens de zwangerschap. Stress kan dus net zo schadelijk zijn als roken!

In de eerste maanden van de zwangerschap zorgt stress voor de meeste schade, zegt Vrijkotte. Dan is de foetus kwetsbaarder omdat alle organen dan worden aangelegd. Vrouwen denken vaak dat in de laatste maanden rusten belangrijker is.

In het onderzoek maakt Vrijkotte verschil tussen een drukke en een stressvolle baan. In een stressvolle baan kan de vrouw niet of nauwelijks bepalen wat ze wanneer doet en hoe vaak ze pauze heeft, in combinatie met een hoge werkdruk. Hierdoor maakt de vrouw het stresshormon Cortisol aan. Juist dat hormoon kan een groeivertragende werking hebben op het kind in haar buik.

Bron: Elsevier.

Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Lichte stress goed voor ongeboren baby
Lees ook:Roken voor makkelijke bevalling
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Kind van laag opgeleide ouder is lastiger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>