Nederlanders vluchten naar Belgie voor IVF

Begin deze week was het in het nieuws. Ruim 600 Nederlandse paren wijken jaarlijks uit naar België voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Verbaast me niks. Zelf zou ik ook over de grens gaan kijken als ik in eigen land uitbehandeld zou zijn. Vooral de leeftijdsgrens van 41 jaar was zou voor mij een groot struikelblok geweest zijn. In België ligt die grens op 45 jaar. Dan had ik nog een paar jaar de tijd gehad. Maar dat is niet de enige reden. Nederlandse koppels verwachten ook dat ze in het buitenland een betere behandeling zullen krijgen dan in ons land.

,,Het is merkwaardig dat de meerderheid het gevoel heeft dat artsen in België patiëntvriendelijker zijn en hen minder snel beoordelen en veroordelen,’’ zegt professor Guido Pennings van de Universiteit Gent in het Algemeen Dagblad.

De cijfers komen voort uit onderzoek onder Europeanen die tussen 2000 en 2007 vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland hebben ondergaan. Pennings presenteerde de resultaten maandag op een congres in Amsterdam. Hij voerde het onderzoek uit samen met bio-ethicus Françoise Shenfield van het University College Hospital in Londen.

Pennings beaamt in het AD dat veel Nederlandse stellen naar België gaan vanwege hun leeftijd: ,,Nederlandse klinieken stoppen vruchtbaarheidsbehandelingen als de vrouw de leeftijd van 41 jaar heeft bereikt. In België kunnen zij tot hun 45ste terecht.’’

Nederlanders komen ook vaak naar België als ze in eigen land al drie behandelingen hebben gehad.

Pennings en Shenfield becijferden dat 25.000 tot 30.000 vruchtbaarheidsbehandelingen van patiënten uit 49 landen gebeuren in België, Denemarken. Spanje, Tsjechië, Slovenië en Zwitserland.

Lees ook:Grens eiceldonatie blijft 45 jaar
Lees ook:België vriest allang eicellen in
Lees ook:Uitstel kinderwens kost miljoenen
Lees ook:Niemand heeft recht op een kind
Lees ook:Minister bespreekt tekort babymelk met China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>