Ouders zorgenkindjes hebben minder weerstand

Helemaal onlogisch klinkt het niet. En de conclusie zou wel eens kunnen gelden voor ieder mens dat onder stress staat. Maar ja .. dat is natte vingerwerk en geen wetenschap. Dus houden we het in dit stukje maar even bij onderzoek dat wetenschappers van de Birmingham University hebben gedaan. Ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme of het syndroom van Down, hebben gemiddeld een slechtere weerstand. Komt simpelweg door de stress die het opvoeden van deze 'zorgenkindjes' met zich meebrengt.

Voor het onderzoek kregen 60 ouders een vaccinatie tegen de bacterie Pneumokok. Van hen had de helft een kind met ontwikkelingsmoeilijkheden. Zij maakten minder antilichamen aan, wat duidt op een slechter functionerend immuunsysteem, schrijft Gezondheidsnet. 

Volgens onderzoeksleider Stephen Gallagher is dit te wijten aan stress die komt kijken bij het opvoeden van hun kinderen. Veel van deze ouders zijn extreem toegewijd en hebben niet de mogelijkheid om tijd vrij te nemen. Met meer hulp en training zouden ze beter om moeten kunnen gaan met hun taak en minder gestrest zijn.  

Al eerder bleek dat senioren die zorgen voor een hulpbehoevende partner een slechter functionerend immuunsysteem hadden. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat ook zo'n jonge, gezonde groep te maken kanhebben met deze negatieve effecten van intensieve zorg.

Lees ook:Minder baby’s door crisis
Lees ook:Neem dan geen kinderen!
Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Kind van laag opgeleide ouder is lastiger
Lees ook:Moeders hebben het maar zwaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>