Iedere moeder kickt op de lach van haar baby

Het is absoluut één van de dingen waar je als jonge moeder naar uitkijkt: het eerste lachje van je baby. Je gaat door het geluid als die lipjes voor het eerst naar boven krullen. En daarna rollen de tranen spontaan over je wangen van geluk. Schijnt niks bijzonders te zijn. Het is nu zelfs wetenschappelijk verklaard door Amerikaanse onderzoekers. De lach van een baby geeft de moeder een natuurlijke roes. Da's puur kicken!

De lach van een kind activeert bepaalde delen van de hersenen bij de moeder die verantwoordelijk zijn voor beloning en genot. Dat zijn overigens dezelfde delen die reageren op drugs, gokken en alchohol. Ze worden aangestuurd door de neurotransmitter dopamine. De lach van je baby voelt daardoor aan als een drug. Je krijgt als het ware een 'natural high'.

De onderzoekers bestudeerden 28 moeders met hun eerste baby tussen 5 en 10 maanden. Ze scanden de hersenen van de moeders terwijl ze foto's van hun eigen en andere kinderen te zien kregen. Op sommige foto's waren de kinderen aan het lachen of gelukkig, op andere hadden ze een droevige of een neutrale uitdrukking.

Als de moeders hun eigen kind zagen, stroomde er meer bloed naar de hersendelen die geactiveerd worden door dopamine. De sterkte van de reactie was afhankelijk van de expressie van het kind, zegt professor Lane Strathearn. De reactie was het grootst bij lachende gezichten. Huilende kinderen maakten overigens weinig verschil bij deze gebieden van de hersenen. 

De onderzoekers zeggen dat deze resultaten de sterke band tussen moeder en kind kan verklaren en zelfs ook waarom deze band er soms niet is. Het begrijpen van hoe een moeder reageert op haar eigen kind wanneer het lacht of huilt, is een eerste stap in het begrijpen van de processen in de hersenen die bijdragen tot de band tussen moeder en kind. De relatie tussen moeder en kind is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Soms ontwikkelt de relatie tussen moeder en kind zich niet op een normale manier.

Dopamine is een sleutelhormoon in het lichaam en is betrokken bij gevoelens van beloning. Het speelt ook een rol bij leerprocessen, motivatie, slaap en het controleren van bewegingen. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben lage niveaus van dopamine in belangrijke delen van de hersenen.

Lees ook:Enzym oorzaak van baby blues
Lees ook:Moeder worden maakt slimmer
Lees ook:Wie is jouw Moeder van de Dag?
Lees ook:Vrouwen reageren minder op babygehuil na keizersnede
Lees ook:Motoriek prematuurtje minder slecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>