Risico miskraam groter als vader boven veertig is

 

Kijk .. dit soort onderzoeken doet er natuurlijk geen goed aan. Ik twijfel al zo godsgruwelijk hard of ik op mijn leeftijd (41) nog wel een tweede kind moet willen, zeker omdat mijn man al richting de vijftig gaat. Maar als je dan ook nog eens leest dat een vrouw minder snel zwanger raakt en ook nog eens een grotere kans heeft op een miskraam als de vader van de baby ouder dan veertig is .. Dan moet je toch wel even diep zuchten en slikken. Het drukt ons weer eens met de neus op de keiharde feiten.

Het onderzoek verschijnt maandag in het British Journal Reproductive Biomedicine. Dat het voor een vrouw boven de 35 lastig wordt om spontaan zwanger te raken en dat het risico op een miskraam en complicaties groter is, was natuurlijk al veel langer bekend. Maar dit is volgens de wetenschappers het eerste onderzoek dat aantoont "dat je als een oudere man direct invloed uitoefent op de vruchtbaarheid van het stel".  

Franse wetenschappers onderzochten bij 12.000 koppels ruim 21.000 gevallen van intra-uteriene inseminatie (IUI). Dit is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij spermacellen rechtstreeks de baarmoeder worden ingebracht. De meeste stellen ondergingen IUI, omdat de man minder vruchtbaar was, maar de resultaten van het onderzoek zijn ook van toepassing op mannen zonder vruchtbaarheidsproblemen.  

 

Lees ook:Wachten na miskraam niet nodig
Lees ook:Behandeling vruchtbaarheid ‘levert eigenlijk weinig op’
Lees ook:Oudere moeder, gezonder kind
Lees ook:Ovulerende vrouw herkent hetero
Lees ook:Rokende moeder, dik kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Risico miskraam groter als vader boven veertig is

  1. patrick

    aan de andere kant:
    kinderen van oudere vaders hebben weer een hogere levensverwachting!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>